GIS-ANALYSES


BIJ A.S.R. REAL ESTATE ZIT
GIS IN DE HAARVATEN
VAN HET WERK

Al meer dan 125 jaar investeert a.s.r. real estate in vastgoed en beheert zij beleggingen in agrarische grond, woningen, winkels en kantoren voor investeerders. Geld vanuit de verzekeringstak van a.s.r. wordt onder meer geïnvesteerd of belegd in vastgoed. Derden kunnen ook investeren in a.s.r. real estate-fondsen. GIS-technologie wordt strategisch ingezet om de doelen van de organisatie na te streven.

De 150 medewerkers van a.s.r. real estate werken elke dag met GIS. Het is voor hen een belangrijk onderdeel voor het doen van nauwkeurig onderzoek. Het vergroot de kwaliteit van de nauwkeurigheid. Sander Radix, senior researcher: “Wij krijgen veel positieve reacties van klanten op onze ‘research driven’ aanpak.”


Radix vertelt enthousiast verder. “Het is gaaf om hier te werken. Dagelijks werken wij aan een vastgoed portefeuille met unieke panden op de beste locaties: de Haagse Passage en de Neude bijvoorbeeld, maar ook beheren wij namens a.s.r. de grootste private portefeuille landbouwgrond in Nederland .” Dit zijn objecten en locaties met een verhaal en zijn sterk verbonden aan de historie van een stad of regio. Zijn collega solution architect Fons Verhoeven herkent dit. “Vastgoed is heel tastbaar, het is leuk om ergens rond te lopen en te weten dat een bepaald gebouw in onze portefeuille zit.”


Vastgoedtak a.s.r. real estate is gericht op lange termijn beleggingen. Radix: “We zijn bezig om ons vermogen voor de lange termijn te beleggen; we noemen dat vastgoed met eeuwigheidswaarde. We voelen ons ook echt verantwoordelijk voor het vastgoed waar we in investeren, zowel voor onze beleggers als de maatschappij.” Niet voor niets dragen 6 collega’s die voor de landelijke gebieden werken de titel ‘rentmeester’. Deze 6 gaan heel veel op bezoek bij agrariërs. En altijd met een kaart om aan te geven om welk gebied het gaat of om inzicht te hebben in de lokale grondmarkt en karakteristieken van de locatie.

Proactief werken

“Vastgoed is locatie”, legt business IT-consultant Emanuel van Berkel uit. Met de kaartvisualisaties presenteert a.s.r. voortdurend hoe de wereld eruit ziet en wat er verandert. “Intern en extern is dat handig in de communicatie. Iedereen begrijpt het verhaal als het op een kaart is te zien.” Van Berkel legt uit dat GIS onmisbaar is: “We doen heel veel onderzoek met geografische data om tot inzichten te komen waarop we onze beslissingen kunnen nemen. Onze strategische doelen kunnen we alleen bereiken dankzij GIS. Zo staan winkelcentra met een dominant verzorgingsgebied op ons lijstje en zijn kantoren nabij multimodale knooppunten, zoals intercitystations, belangrijk voor ons. De hoogte en daarmee de waarde van de investering hangt af van ontzettend veel variabelen. Die kunnen we integreren met GIS.”


“GIS zorgt ervoor dat a.s.r. proactief kan werken in plaats van reactief“, voegt Sander Radix toe. Hij doet geregeld analyses voor heel Nederland. “Van álle winkelpanden in Nederland weten we de breedte, diepte en vorm. Met GIS creëren wij onze eigen data en bepalen wij verzorgingsgebieden met behulp van reistijden analyses. De kenmerken van het winkelgebied zijn direct afkomstig van Locatus, een andere ArcGIS-gebruiker. Excel en ArcGIS doen de analyseberekeningen. Dit geeft ons inzicht in welke panden interessant voor ons zijn.”


In Noord-Brabant is veel beweging op het gebied van landbouwgrond, dit wordt omgezet in natuurgebieden. De bodemkwaliteit neemt bovendien af door het verdwijnen van voedingsstoffen. “We vragen ons dan af welke factoren – naast de afnemende variatie in gewassen – daarin een rol spelen”, zegt Van Berkel: “En wat handig is, is dat de provincie Noord-Brabant ook ArcGIS gebruikt. Hun data kunnen we snel in het systeem inladen.”

Scenario’s

De voorbeelden geven aan hoe GIS leeft binnen a.s.r. en onderdeel is van het dagelijks werk van a.s.r. real estate. Er is ook een belangrijke webapp ingericht. Met deze speciale tool kunnen de medewerkers aan de slag met potentiele aankopen en verkopen. Van Berkel: “Je kunt op een perceel op de kaart klikken. Informatie over het bestemmingsplan en andere kadastrale informatie wordt opgevraagd en meteen worden wijzigingen vastgelegd.”


ArcGIS Content is heel belangrijk voor a.s.r., zegt Radix. “We kunnen ook de klimaateffecten op onze portefeuille zien. Een aandeelhouder was bijvoorbeeld benieuwd naar het aantal locaties dat onder zeeniveau is gelegen. Hoe groot is dan het risico?” Dit overzicht is voor verschillende scenario’s uit te werken.

GIS verhoogt kwaliteit van data

Jop Werner, de contractmanager, mengt zich in het gesprek. “De kwaliteit van de data is toegenomen sinds wij gebruik maken van GIS.” Radix, Van Berkel en Verhoeven werken voortdurend aan het verbeteren van processen. Welke wensen zijn er voor de toekomst? Radix: “Door sensoren in de bodem en gebouwen op te nemen kunnen we ook die informatie gebruiken om nog beter te sturen op onze portefeuilles, bijvoorbeeld als het gaat om de kwaliteit van de grond.” Van Berkel voegt toe dat de combinatie van BIM en GIS hoog op het lijstje staat om uit te werken.


“GIS kent een extra dimensie”, besluit Van Berkel. Radix: “Het stelt ons beter in staat om de digitale transformatie te blijven volgen en toe te passen in onze bedrijfsvoering.” Verhoeven concludeert: “Het biedt a.s.r. real estate als vooruitstrevende vastgoedbelegger de slagkracht die we nodig hebben.”

ASR Nederland N.V. (a.s.r.), opgericht in 1720, behoort tot de top 3 verzekeraars van Nederland. a.s.r. biedt producten en diensten aan op het gebied van verzekeringen, pensioenen en hypotheken voor consumenten en MKB. Daarnaast is a.s.r. actief als vermogensbeheerder voor derden. a.s.r. is genoteerd aan Euronext Amsterdam en opgenomen in de AEX Index.


Het totaal belegd vermogen in vastgoed is circa € 5,8 miljard. Hiervan is € 1,3 miljard belegd in woningen, € 1,9 miljard van het vermogen zit in winkels, € 0,6 miljard in kantoren, €1,5 miljard in landelijk gebied. De rest is geïnvesteerd in beursgenoteerde vastgoedaandelen, niet-beursgenoteerde fondsen en overig.


De totale oppervlakte van de winkels is circa 441.000 m² (237 winkels). De 18 kantoorgebouwen beslaan circa 258.000 m². Er zijn 4.975 woningen waar a.s.r. eigenaar van is. De totale oppervlakte van landelijke grond is circa 40.000 hectare.

Meer informatie

Tekst: Harmen van Doorn

Beeld: Janbuteijn.nl, a.s.r.


Neem contact met ons op over dit artikel


Deel dit artikel: