BIM & GISINFORMATIE WAARBORGEN

IN ALLE FASEN VAN HET

BOUWPROCES

MET BIM EN GIS


door Niels van der Vaart,
productmanager

De samenwerking tussen Autodesk en Esri zorgt ervoor dat de BIM en GIS-integratie vorm krijgt. Het afgelopen jaar zijn er veel technische ontwikkelingen geweest in deze integratie. Zo is het in ArcGIS Pro nu mogelijk om rechtstreeks Autodesk Revit-bestanden in te lezen en deze kunnen nu ook direct gedeeld worden als Building Scene Layers in ArcGIS Online. Welke mogelijkheden biedt dit nu concreet?

Het is van belang dat informatie gewaarborgd blijft in alle fasen van het gehele bouwproces. Van ‘Plan’ naar ‘Design’ naar ‘Build’ naar ‘Operate’. Concreet maakt dit voor gebruikers van Esri en Autodesk-technologie het volgende mogelijk:

Planningsfase

 • Tijdens de planningsfase kunnen diverse GIS-analyses uitgevoerd worden om een beter beeld te krijgen van de omgeving, zodat duidelijk wordt waar scholen en kwetsbare objecten liggen waar rekening mee moet worden gehouden, waar spullen kunnen worden opgeslagen tijdens de bouw en hoe materialen naar de bouwplaats kunnen komen. Dit geeft in een vroeg stadium inzichten over de randvoorwaarden voor het bouwproces.

Ontwerpfase

 • Tijdens de ontwerpfase kan alle GIS-data die beschikbaar is gebruikt worden als input in het ontwerpproces, door in Autodesk Infraworks een connectie te maken met ArcGIS Online en vervolgens GIS-data uit assetmanagementsystemen binnen te halen als basis van het ontwerp. Dit bespaart heel veel tijd, want het is dan bijvoorbeeld niet meer nodig om hoogtemodellen zelf uit te knippen en aan te passen. Goede hoogtemodellen zijn vanuit ArcGIS direct beschikbaar als webservices.

Het is van belang dat informatie gewaarborgd blijft in alle fasen van het gehele bouwproces. Van ‘Plan’ naar ‘Design’ naar ‘Build’ naar ‘Operate’.

(Virtueel) bouwen

 • Tijdens de fase van het (virtueel) bouwen kunnen ontwerpen vanuit Infraworks en Civil 3D met daarin de data vanuit ArcGIS Online verder worden uitgewerkt in Revit. Voor clash detection met de omgeving kunnen de Revit-modellen rechtstreeks ingeladen worden in ArcGIS Pro, zodat alle data van de omgeving (die is vastgelegd in GIS) bekeken en geanalyseerd kan worden.

Beheer (assetmanagement)

 • Na de bouw kunnen alle details van de Revit-modellen gebruikt worden in ArcGIS. De Revit-modellen worden eenvoudig gedeeld in 3D-omgevingen op het web, zodat ze door een breder publiek bekeken kunnen worden en met de Building Explorer blijft het mogelijk om alle details van de BIM-modellen te verkennen. Dit maakt het mogelijk om heel laagdrempelig BIM-data te integreren in GIS en te gebruiken voor diverse assetmanagement-toepassingen tijdens de levensduur van het gebouw.

Ontdek de mogelijkheden

Wilt u de mogelijkheden die de integratie tussen Autodesk en Esri bieden voor uw organisatie ontdekken? Niels van der Vaart, productmanager en specialist op het gebied van BIM/GIS-integraties geeft drie tips:

 1. Verken wat er mogelijk is met BIM-data in ArcGIS en ga hierover eens in gesprek bij uw BIM-collega’s
  (What's New for CAD and BIM (June 2018) (in het Engels)

  Maak ook gebruik van bestaande voorbeelden om de mogelijkheden die er al zijn te verkennen
  (Demo Revit-model en Building Explorer - Cad&Company-kantoor )
 2. Ga vast aan de slag met Revit-modellen die voorhanden zijn. Zien is geloven, dus kijk welke Revit-modellen u kunt bemachtigen en maak hier webscenes van. Mochten de Revit-modellen niet op de juiste plek liggen, dan kunt u deze heel eenvoudig geocoderen in ArcGIS Pro
  (How to Georeference Revit Data In ArcGIS Pro (in het Engels).

  Een echt naadloze integratie begint met goede georeferentie. Deel deze tips over het werken met coördinaten met uw collega’s die werken met Revit-data
  (Coordinates in Revit for use in ArcGIS (in het Engels)
 3. Vorm een visie over de integratie van GIS en BIM voor uw organisatie. Verdiep u in hoe de integratie van BIM en GIS-data tot nieuwe mogelijkheden kan leiden voor uw organisatie en vertaal dit in een roadmap voor uw organisatie
  (5 Myths and 5 Realities of BIM-GIS Integration (in het Engels)

Meer informatie

Wilt u meer informatie over BIM en GIS?
Neem contact op met productmanager Niels van der Vaart voor

technische vragen. Heeft u een vraag over de toepassing,

dan kunt u business developer Frank de Zoeten benaderen.

U kunt dit doen via contact@esri.nl.


Tekst: Niels van der Vaart, productmanager

Beeld: Esri Nederland


Deel dit artikel: