DEVELOPERS


EEN SPANNENDE OVERGANG:

VAN GOOGLE MAPS NAAR ARCGIS

Veranderingen bij Google rondom de producten Maps en Fusion Tables leiden ertoe dat ontwikkelaars zich oriënteren op andere kaartaanbieders. Er wordt gekozen voor ArcGIS; een aantal ontwikkelaars hebben deze stap al gemaakt. Wat is de ervaring van developers met deze switch?

Vorig jaar veranderde Google Maps het prijsmodel voor wie gebruik maakt van kaarten. Dit leidde ertoe dat bedrijven verplicht werden om hun API-account te koppelen aan een creditcard. Daarnaast stegen de prijzen flink. Ontwikkelaars hadden hier last van, want tot dan toe was het gebruik van Google Maps voor bepaalde klanten gratis. Daarnaast maakte Google bekend dat het stopt met Fusion Tables.


Een van de ontwikkelaars die werkte met Google Maps en in 2018 overstapte op ArcGIS is Erik Ekkel. Hij beheert onder meer een zelf ontwikkelde natuurijs-schaatskaart die de nummer 1-positie in Google-zoekopdrachten noteert. “Ik wist dat ik over moest naar iets anders, maar de grote aanleiding was dat ik iets wilde vinden waarbij de druk op mezelf wat minder zou worden. Ik wilde de schaatsliefhebber meer mee laten doen, omdat de administratie te groot was.” Met een goede winter, zoals in seizoen 2017/2018 liep Ekkel door het vele handmatige werk achter de feiten aan.

‘Nog lang niet alles ontdekt’

Erik Ekkel bekeek allerlei kaart-aanbieders en voorzag veel ontwikkelkosten. Hij startte een crowdfunding-actie voor een betere app. De grootste wens: dat ingevoerde punten meteen in de database op de goede plek geregistreerd zouden worden. Verder wilde Ekkel meer interactie op de ingevoerde punten: reacties en liken. “Ik kende Esri niet echt. In mijn oriëntatiefase kwam ik de naam wel een aantal keer tegen.” Uiteindelijk bleek ArcGIS te bieden waar Erik Ekkel naar zocht. “ArcGIS was ‘overwelming’. Het is een groot platform met heel veel opties en tools. Heel fijn zijn de templates waarmee je sneller kunt starten.”


De belangrijkste tip die Erik Ekkel mee wil geven aan developers die met ArcGIS willen starten is: (video-)tutorials bekijken. “En daarna vooral eenvoudig beginnen. Maak wel eerst specificaties voor je uiteindelijke gewenste eindproduct. Door aan de slag te gaan met de onderdelen die in voorbeelden van de online training terugkomen kun je ArcGIS goed leren kennen."

Beter resultaat

Wat Ekkel na een paar maanden al heeft gemerkt? “De ArcGIS-kaarten zijn mooier en hebben veel meer opties. De aanwezigheid van de Crowdsource Reporting-template maakte dat ik snel kon starten met het systeem. Het was precies wat ik zocht. Het is zo uitgebreid dat ik nog lang niet alles heb ontdekt. Dat maakt dat het inrichten wat werk vergt, maar het geeft een veel beter resultaat.”


De schaatskaart is alleen van nut wanneer het vriest en er ijs ontstaat. “Dat was dit seizoen helaas slechts een paar dagen. Dat was hectisch, want de kaart was nog niet helemaal goed ingericht. Sommige punten verdwenen in Alaska en Rusland. Daardoor merkte ik meteen dat het een groot voordeel was dat alle punten meteen gepositioneerd zijn. Tim Koetse van de afdeling Support heeft me steeds snel geholpen met de issues, daar was ik blij mee.”


Voor de toekomst heeft Ekkel nog wensen en ideeën. “De topografische basiskaart in een rustigere en passendere basiskaart veranderen: de waterbasiskaart. Van de webapp is ook een native app beschikbaar, daar wil ik gebruik van maken. Verder zou je als ijsmeester van een natuurijsbaan mee moeten kunnen doen en bepaalde extra rechten moeten kunnen krijgen om je baan ‘open’ of ‘gesloten’ te melden.” Of de schaatskaart van Erik Ekkel de nummer 1-positie in Google houdt, nu hij geen Google-kaart meer gebruikt, is afwachten… “De volgende winter met 2 à 3 weken ijs wordt de grote testcase!”

Meer informatie