RAADPLEGEN, EDITEN OF PUBLICEREN


EEN DUIK IN DE NIEUWE STANDAARD USER TYPES

Toegang tot geo-informatie: dat kan overal, altijd én met elk device. Al jaren werkt dit door met een ArcGIS-account in te loggen. Zo kan iedere ArcGIS-gebruiker meteen verder werken aan kaarten of geo-analyses. Een paar maanden geleden introduceerde Esri voor accounts de zogenoemde User Types: standaard verschillende soorten gebruikersniveaus. We gingen erover in gesprek met Joris Bak en Jeroen van Winden van Esri Nederland. Wat zijn User Types precies en wat is de waarde ervan?

Het ArcGIS-account wordt een Named User genoemd. Hierin wordt vastgelegd wie je bent (welke naam en rol je hebt), wat je kan (functies, tools, apps) en waar je bij mag (toegang tot kaarten, data). Belangrijk, want je kunt alleen data delen met anderen (of anderen met jou) als je bekend bent binnen het systeem. Voorheen waren er twee soorten Named Users: alleen ‘viewen’ (voorheen Level 1) en de volledige mogelijkheden (voorheen Level 2). Via de functie ‘Rollen’ konden rechten worden beperkt. Eind 2018 introduceerde Esri vijf nieuwe standaard gebruikersniveaus: User Types. En in april 2019 wordt zelfs een zesde type toegevoegd.


De stap naar User Types is een hele logische, verklaart manager product consultancy en content Joris Bak. “Een jaar of 10 geleden werd gevraagd om een oplossing voor overal en altijd toegang tot de voor jou relevante (beveiligde) online geo-informatie. Het inloggen met de Named User was het antwoord daarop. Een paar jaar later ontstond de wens voor een verfijnde controle over wie wat mag. Daar zijn de Rollen voor toegevoegd. Daarna ontstond de wens voor scheiding tussen gebruikers die alleen raadplegen en de volledige mogelijkheden benutten. Nu is er ook een oplossing voor veel type gebruikers die GIS niet als primaire taak hebben, en ergens tussen de viewer en GIS-professional inzitten qua mogelijkheden die ze nodig hebben, zoals veldwerkers of data-analisten. Een hele natuurlijke evolutie naar aanleiding van de klantwensen die kenbaar zijn gemaakt via ArcGIS Ideas.”

Meer overzicht voor beheerders

Als je als ArcGIS-gebruiker nog niet wist dat er User Types bestaan, dan kan het goed zijn dat je nog niets hebt gemerkt, vertelt Joris Bak. “Je hebt het niet meteen door, want alles werkt zoals het voorheen werkte. Achter de schermen is er wel van alles gebeurd. De Named User-accountlevels 1 en 2 zijn gemigreerd naar de nieuwe User Type-niveaus Viewer en Creator.”


Gebruikers van ArcGIS Online hebben inmiddels wel kunnen zien dat hun User Type vermeld staat. De beheerders móet het wel zijn opgevallen. Bak: “De interface is aangepast en speelt in op de veelvoorkomende taken. Nu kun je als beheerder eenvoudig de rechten van collega’s verfijnen en herverdelen.” Naast rechten gaat het om toegang verlenen tot informatie en tools. De aangepaste interface heeft als doel om de beheerlast te verminderen.


De eerste ervaringen van beheerders zijn positief, heeft CTO Jeroen van Winden vernomen: “Organisaties met veel gebruikers ervaren nu meer overzicht. Ze werkten voorheen met veel met verschillende rollen om de mogelijkheden van mensen te organiseren. Nu kunnen ze hun collega’s in een type gebruiker indelen. Beheerders regelen wat de medewerker moet kunnen en welk User Type hierbij past. Vervolgens kunnen ze via de functie Rollen de toegang en mogelijkheden nog verder verfijnen.”

De kracht van User Types

Het belangrijkste uitgangspunt van de verschillende User Types is dat informatie meer kan worden verspreid in de organisatie, zegt Jeroen van Winden. “De verschillende Named User-vormen zijn een vertaling van de patronen die in werkzaamheden van de meeste organisaties voorkomen. De waarde is dat een organisatie medewerkers nu op maat kan uitrusten met de juiste tools: moet iemand raadplegen, editen of ook publiceren? Naast dat het functioneel effectief is, is het kosteneffectief op maat.”


Met de businessgerichte aanpak haal je het meeste uit de User Types, stelt de CTO. “De User Types zijn gebruiksgericht, dus ontworpen vanuit de gebruiker. De indeling ervan past daardoor goed bij de visie van het Web GIS: vanuit de vraag in plaats van het aanbod aan de slag. De vraag ‘Hoe moet jouw proces ondersteund worden?’ staat centraal.” Bovendien zorgt deze aanpak ervoor dat een organisatie datgene afneemt wat er nodig is.


Gaat een nieuwe afdeling aan de slag met GIS, of slechts met een klein deel van het platform? Nu is het mogelijk om eerst de passende User Type vast te stellen en die af te nemen. En zo krijgt elke medewerker – van engineer en analist tot beleidsmedewerker en inspecteur – een passend User Type met meteen de passende mogelijkheden. Een ding is zeker: in de toekomst zullen – als werkpatronen veranderen – er meer User Types bijkomen als aanvulling op de nu beschikbare.

“De User Types zijn ontworpen vanuit de gebruiker. De indeling ervan past daardoor goed bij de visie van het Web GIS: vanuit de vraag in plaats van het aanbod aan de slag.”

Wat betekent het dat er User Types zitten in ArcGIS?

  1. User Types zijn ontstaan, omdat gebruikers hier behoefte aan hebben en het zo meer aansluit op de wensen.
  2. Er verandert niets, dankzij User Types komen er meer mogelijkheden bij (van Level 1 en Level 2 Named Users naar (binnenkort) 6 User Types-niveaus).
  3. Met User Types kunnen organisaties beter aansluiten op het werk binnen organisaties.

De verschillende User Types en de mogelijkheden op een rijtje:

Viewer:

De Viewer heeft alleen het recht om kaarten en apps te raadplegen. Dit type is gelijk aan een Level 1 Named User.


Editor:

De Editor voegt ruimtelijke data toe en wijzigt bestaande data via apps die met hen gedeeld zijn.

Field Worker:

Deze User Type is beschikbaar voor medewerkers in het veld die toegang willen tot de veldwerk-apps. Deze persoon kan data bekijken en editen via webapps en heeft aanvullend de beschikking tot andere apps.

Creator:

De Creator maakt kaarten en apps, voert ruimtelijke analyses uit en deelt resultaten via direct-te-gebruiken apps. De Creator is gelijk aan een Level 2 Named User.

GIS Professional:

Als GIS Professional wordt het mogelijk om geavanceerde kaarten, visualisaties en analyses te maken. De persoon heeft dezelfde mogelijkheden als de Creator, met aanvullend toegang tot de desktop-applicatie ArcGIS Pro.

Welke App Bundles horen bij een User Type?

Een User Type kan toegang krijgen tot de Essential Apps Bundle, Field Apps Bundle en Office Apps Bundle. Een overzicht van de User Types met de bijbehorende App Bundles:

Een bundel bestaat uit:

Essential Apps Bundle:
Esri Story Maps, Web AppBuilder for ArcGIS, Operations Dashboard for ArcGIS, Configurable Apps, Map Viewer, Scene Viewer.


Field Apps Bundle:
Collector for ArcGIS, Survey123 for ArcGIS en Workforce for ArcGIS.


Office Apps Bundle:
ArcGIS Maps for Office en ArcGIS Maps for SharePoint.

MEER INFORMATIE

Lees meer over User Types


Tekst: Harmen van Doorn

Beeld: Esri en Tom Nauta Fotografie


Neem contact met ons op over dit artikel


Deel dit artikel: