door Ernst Eijkelenboom product consultant

Layers en services

Hosted Feature Layers slaan data op in een Relational Datastore. Een beperking van Feature Layers is de mogelijkheid om voor een complexe cartografische opmaak te kiezen. Vanaf ArcGIS Enterprise 10.8 kunnen vanuit ArcGIS Pro 2.5 op basis van deze Hosted Feature Layers nu Hosted Map Image Layers gemaakt worden. Complexe opmaak is nu mogelijk, waarbij de rendering plaatsvindt aan de server-kant.

Maak een Hosted Map Image Layer in 5 stappen:

  1. Publiceer in ArcGIS Pro 2.5 een Hosted Feature Layer
  2. Voeg de Hosted Feature Layer toe aan ArcGIS Pro
  3. Verander de opmaak van de Hosted Feature Layer, bijvoorbeeld met de nieuwe grafieken optie in ArcGIS Pro 2.5
  4. Klik nu op de Hosted Feature Layer en kies de optie “Publish Layer from Feature Layer”
  5. De Hosted Map Image Layer is nu via het portaal beschikbaar.

De Hosted Map Image Layer verwijst altijd naar de onderliggende Hosted Feature Layer met de bijbehorende data. Mutaties die worden uitgevoerd in de Hosted Feature Layer zijn ook direct zichtbaar in de Map Image Layer die van zichzelf niet muteerbaar is. Vector Tile Layers kunnen nu net als in ArcGIS Online worden aangepast met de Vector Tile Style Editor. Deze webapp maakt het mogelijk om stijlen, kleuren, fonts, labels en iconen naar eigen wens aan te passen. Daarnaast is het vanaf deze versie mogelijk om de inhoud van een Vector Tile Layer te vervangen door een andere Vector Tile Layer. Dit zorgt ervoor dat op alle plekken waar de Vector Tile Layer gebruikt wordt automatisch de meest up-to-date versie wordt gebruikt zonder extra handelingen. Optioneel kan de oude inhoud van de Vector Tile Layer worden opgeslagen in een archief-versie van de Vector Tile Layer.

Service beheer

Map Image Layers die gepubliceerd worden vanuit ArcGIS Pro 2.5 hebben nu de optie om de instance te delen met andere services of een eigen instance op te starten. Bij services die sporadisch gebruikt worden is het delen van een instance een goede manier om het geheugengebruik van de server te beperken.

De ArcGIS Service Manager geeft nu per service aan vanuit welke applicatie de service aangemaakt is en welke instance-type is ingesteld.

En door gebruik te maken van een nieuw formaat (pbf) kunnen Esri-applicaties, data in kleinere onderdelen ontvangen en daardoor sneller verwerken.

Datamanagement

Editor Tracking kan nu handmatig worden aangepast. Zo kan de naam van muteerders worden aangepast. Dit komt van pas bij het bepalen wie welke data mag zien en aanpassen, maar ook om de naam van de muteerder achteraf aan te passen.

Een bestaande Enterprise geodatabase (bijv. MS SQL Server of Oracle) kan gekoppeld worden aan een ArcGIS Enterprise-omgeving. Gebruikers kunnen op deze manier data uit deze geodatabases publiceren als services, mits zij de juiste rechten hebben op basis van de instellingen van het portaal. Deze nieuwe functionaliteit biedt ook de mogelijkheid om de data in deze geodatabases in bulk te publiceren als map- of feature-service.

ArcGIS Mission

ArcGIS Mission is een nieuw product, waarmee kritieke operaties kunnen worden uitgevoerd. Het is een allesomvattende softwareoplossing voor tactisch situationeel bewustzijn en missiemanagement die organisaties een uitgebreid inzicht geeft in een operationele omgeving. ArcGIS Mission bestaat uit een aantal applicaties:

ArcGIS Mission Server

Dit is het kloppende hart van de oplossing. Zorgt onder andere voor een peer-to-peer netwerk voor het delen van informatie met en tussen teamleden.

ArcGIS Mission Manager

In deze webapplicatie worden missies beheerd. Hier kan de leiding van een missie een Common Operational Picture van de operatie verkrijgen:

  • Wie zijn de mensen in het veld en op kantoor?
  • Waar bevinden deze mensen zich?
  • Wat is de actuele situatie in het gebied?
  • Waar moet er actie worden ondernomen?

Berichten en data kunnen verstuurd worden vanuit de app naar specifieke teamleden in het veld. Ook het beheren van nieuwe missies vindt plaats in de ArcGIS Mission Manager.

ArcGIS Mission Responder

Een mobiele app voor de teamleden in het veld, waarbij in het veld met dezelfde authoritieve kaart gewerkt wordt. De status en locatie worden automatisch gedeeld met iedereen die betrokken is bij de missie.

Teamleden kunnen onderling, via peer-to-peer communicatie, berichten naar individuele teamleden of groepen met leden sturen. Ook zogenaamde geo-messages, in de vorm van punten, lijnen of vlakken, kunnen gedeeld worden om de situatie in het veld te verduidelijken.werk voor het delen van informatie met en tussen teamleden.

Meer informatie

Deel dit artikel: