“Teams binnen onze organisatie zijn zich er veelal niet van bewust dat GIS het werk eenvoudiger en inzichtelijker kan maken” aldus Johan Mulder, Geo Informatie Analist bij Provincie Fryslân. Dat GIS veel oplossingen biedt hoeft het team van Johan niet verteld te worden, maar binnen de organisatie leefde GIS nog niet overal. Begin 2019 speelde dan ook het grote vraagstuk: “hoe kunnen we ervoor zorgen dat GIS verweven wordt door de gehele organisatie?”

Tijd voor actie

Een halfjaar later nam Johan deel aan de eerste editie van het Esri GIS Professional Programma, een parttime opleiding van 9 maanden waarin de business en technologie aan elkaar worden gekoppeld. De technische mogelijkheden van het ArcGIS-platform worden toegelicht, uitgediept en vervolgens gekoppeld aan business vraagstukken.

“Gedurende het Esri GIS Professional Programma leer je constant nieuwe dingen, maar er wordt ook van je verwacht dat je het meteen toepast in je eigen werk. Een mooi voorbeeld is de veldwerk-app voor Team Water. Dit team controleert peilbuizen en haalt meetgegevens op door middel van zelfgemaakte kaarten die veelal verouderd zijn en niet voldoen aan de GIS-standaarden. Zo werkt het team al jaren. Toen ik dit hoorde heb ik een app voor ze gemaakt waarin ze een afbeelding, beschrijving en een route kunnen toevoegen. Dit leverde het team enorm veel tijdsbesparing, inzicht en gemak op. De vragen over de mogelijkheden stroomden daarna binnen, omdat ze toen pas doorhadden wat GIS voor ze kon betekenen. Een mooie spin-off van een studieopdracht.”

Werk, gezin en een opleiding

Na 11 jaar werkzaam te zijn in GIS was het voor Johan tijd voor verdieping en verbreding. Een training bracht hem iedere keer wel een stapje verder, maar voor het maken van een echte sprong ontbraken de juiste kennis en vaardigheden. “Ik ben op zoek gegaan naar een passende opleiding, maar deze duren al vrij snel 2 tot 4 jaar en met mijn jonge gezin is dit voor mij geen optie. Van mijn werk krijg ik één dag per week de ruimte om te studeren en het Esri GIS Professional Programma zorgt voor studiemateriaal dat direct toepasbaar is in mijn werk. Zo zit ik voor het laatste onderdeel van de opleiding aan tafel met Team Cultuur. Hier werk ik normaal niet mee samen, maar nu zijn net als bij Team Water, de eerste stappen gezet.”

“Ik ben op zoek gegaan naar een passende opleiding, maar deze kosten al vrij snel 2 tot 4 jaar en met mijn jonge gezin is dit voor mij geen optie.“

De toekomst

Door de kennisoverdracht van Johan op zijn team wordt het team steeds beter zichtbaar in de organisatie. “Ontzorgen door een gestructureerde dataverzameling en de mogelijkheden van GIS kenbaar maken bij de andere teams, daar valt nog veel voor ons te halen! Dankzij het Esri GIS Professional Programma zitten we nu al in een stroomversnelling.” “Voor de start van het Esri GIS Professional Programma hebben wij beoogde doelen en resultaten opgesteld. Het is dan ook mooi om te zien dat we deze doelen ook echt door onze deelnemers, zoals Johan behaald zien worden. Iedere week zijn er klassikale trainingen, gastlessen, zelfstudie, feedbacksessies en opdrachten toegepast op de eigen organisatie, maar hoe de deelnemers er hun eigen succesverhaal van maken is altijd maar de vraag." Aldus één van de docenten van het Esri GIS Professional Programma, Ingeborg van der Giessen

.

Meer informatie

Bekijk de website van het Esri GIS Professional Programma.

Lotte Brasser

Esri Nederland

Deel dit artikel: