In de GeoWeb WebViewer kunt u op een eenvoudige manier grote hoeveelheden geo-informatie, zoals kaarten, data, workflows en rapporten, rechtstreeks delen met collega’s, ketenpartners en externe partijen. Omdat het systeem volledig op webservices is gebaseerd, werkt GeoWeb op elk device, overal en altijd. Productmanager René Colijn legt uit: "GeoWeb is zo compleet en zo flexibel te configureren, dat het voor veel toepassingen niet meer nodig is dedicated software te ontwikkelen." De nieuwste ontwikkeling is, dat verschillende functies van GeoWeb als modules verder ontwikkeld worden en ook separaat toegepast kunnen worden. Colijn: "Enerzijds is dit een doorontwikkeling van GeoWeb zelf, gebaseerd op de nieuwste cloudtechnologie. Anderzijds lichten we verschillende functies eruit en maken we ze beschikbaar voor andere omgevingen, bijvoorbeeld in de Web AppBuilder for ArcGIS."

GeoWeb in ontwikkeling

Esri biedt een scala aan mogelijkheden om data uit het onderliggende ArcGIS op te pakken en toe te passen. GeoWeb is een brede toepassing die op een slimme manier veel functionaliteiten combineert. Colijn: "GeoWeb is zodanig te configureren dat het - met een klein beetje draaien hier en daar - in veel verschillende werkprocessen inpasbaar is. Zo veel mogelijk standaard, maar tegelijk heel flexibel. Met GeoWeb kunnen organisaties het echte programmeren uitstellen." En de nieuwe GeoWeb-modules verbreden het toepassingsgebied nog verder. Colijn: "Voor de huidige gebruikers van GeoWeb zijn de nieuwe modules een verrijking. Ze kunnen nu meer met het systeem dat ze al hebben. Bijvoorbeeld een andere afdeling bedienen met een specifieke module zonder dat ze daar het hele GeoWeb hoeven te implementeren. Nieuwe gebruikers zonder GeoWeb kunnen nu heel gericht een bepaalde functie gebruiken als stand-alone-oplossing of geïmplementeerd in een andere omgeving. En tenslotte zijn de modules ook beschikbaar als SaaS. Wij verzorgen dan het beheer."

Module Workflow

Met deze module kunnen gebruikers eenvoudig hun eigen werkproces efficiënt inrichten en afhandelen. Zonder code te hoeven schrijven. In de Workflow Designer kiest u uit ruim 150 voorgedefinieerde activiteiten en componeert u (met drag-and-drop) stap voor stap het volledige proces. De meest complexe bedrijfsprocessen zijn op deze manier te automatiseren en in de browser op te roepen. In de viewer ziet de gebruiker een overzichtelijk formulier en vult hij alle informatie in die in het proces geborgd moet worden: datum, locatie, selectie, keuzes, aanvinklijstjes, ... En op de achtergrond verwerkt de module alle data. Net als alle andere modules kan de module Workflow zowel in GeoWeb als in andere omgevingen gebruikt worden.

Module Reporting

Deze module maakt het mogelijk om kaarten en rapporten te genereren vanuit een webinterface. Dat bespaart uren werk in vergelijking met traditionele desktoptools. Selecteer elk gewenst element uit verschillende databronnen. Reporting integreert ze tot een samenhangend rapport of samenvatting. Een perceel, met een kaart, met attributen, met een tabel, met een grafiek, met een QR-code... noem maar op. Dit is dé manier om uiteenlopende rapporten te generen op basis van dezelfde data.

Module Printing

Kaarten genereren is één ding. Kaarten printen in verschillende formaten (naar papier of digitaal) is een heel andere uitdaging. Deze Module maakt een scherpe afdruk van een gebied in pdf tot en met A0-formaat. Met behulp van gebruiksvriendelijke templates en krachtige voorbeeld lay-outs creëert u de gewenste kaart. Klik vervolgens op de onderdelen die u wenst: legenda, overzichtskaartje, disclaimers, schaalbalken, datum, noordpijl, liniaal, titel... Stuur met één druk op de knop het product naar de server, de printer of mail. Een bijzondere mogelijkheid is het printen van 3D-beelden. Met één klik genereert de module de kaart met perspectief.

Module Viewer

Deze geavanceerde applicatie maakt het mogelijk om verschillende lay-outs te gebruiken voor desktop en voor mobiel gebruik. De gebruiker ontwerpt en bouwt zijn kaart in de browser met live preview: zodra hij een waarde wijzigt of een component toevoegt, ziet hij dat op het scherm, al dan niet uitgesplitst over meerdere monitoren. Bovendien genereert deze module vanuit platte kaarten ook probleemloos 3D-beelden. Heel handig om bijvoorbeeld de schaduwwerking van een hoog gebouw te bekijken, of de zichtlijnen in alle richtingen. Door dit perspectief haalt u meer informatie uit dezelfde hoeveelheid data en worden nieuwe mogelijkheden aangesneden.

Module Mobiel

Speciaal voor het werken op plaatsen zonder internetverbinding is deze module ontworpe. De module is ook geschikt voor veelzijdige mobiele toepassingen waarbij specialistische werkprocessen kunnen worden aangeboden. Vooraf selecteert u de informatie om mee te nemen. Bijvoorbeeld een workflow die u in een andere module gemaakt heeft. U richt uw werkomgeving in met de intuïtieve designer. En vervolgens gaat u er offline mee aan de slag. Ter plekke kunnen kaartlagen aan- en uitgezet worden en het werkproces doorlopen. Veel aandacht is besteed aan de user interface. Zelfs op een smartphone zijn de kaarten leesbaar en de functies benaderbaar. Terug online worden alle gewenste data gesynchroniseerd.

Er komen nog meer modules

Deze vijf modules met doorontwikkelde functies vanuit GeoWeb zijn op dit moment al beschikbaar. Maar hiermee zijn we er nog niet. Colijn: "Deze ontwikkeling is een succes. Vooral het feit dat de functionaliteit in verschillende omgevingen toepasbaar is, blijkt heel praktisch te werken. We werken nu aan de volgende module: Acces Control. Onze huidige functionaliteit 'Security' is gebaseerd op filters. De GeoWeb-module Acces Control gaat een stapje verder en werkt met fijnmazige autorisaties. Daarmee kan de beheerder een groot aantal verschillende doelgroepen toegang verlenen tot verschillende geselecteerde lagen van één en dezelfde online gepubliceerde kaart. En zo zien we nog veel meer mogelijkheden voor ons. We luisteren goed wat onze klanten willen en we blijven ontwikkelen."

Jort Engels, partnermanager Esri Nederland: "GeoWeb is een gezamenlijk product van Esri Nederland en Sweco Nederland (eveneens implementatiepartner van GeoWeb). Op de GeoWeb Gebruikersdag hebben we deze modules gezamenlijk aan alle aanwezige GeoWeb-klanten geintroduceerd. De komende periode hopen we vele organisaties te ondersteunen bij het werken met de nieuwe modules."

Meer informatie

Lees meer over GeoWeb op esri.nl

Tekstschrijvers.nl

Esri Nederland en Pixabay

Deel dit artikel: