Meer inzicht bieden in de wereld om ons heen om zo betere beslissingen te kunnen nemen, dat is wat wij belangrijk vinden. We stellen daarom data uit verschillende bronnen beschikbaar. De officiële bron is daarbij altijd de basis. Soms is het echter nodig om over data te beschikken met een hogere update frequentie of om over de grens te werken. Daarom is de data uit OpenStreetMap eind vorig jaar beschikbaar gesteld binnen het ArcGIS-platform door het content-team van Esri Nederland. OpenStreetMap is een project waarmee geografische gegevens ingewonnen worden die openbaar beschikbaar worden gesteld. Vrijwilligers winnen de informatie in, maar er wordt ook gebruik gemaakt van autoritatieve open bronnen, zoals de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Iedereen kan een account aanmaken en de data die beschikbaar is in OpenStreetMap verrijken. Met behulp van een curatieproces wordt ervoor gezorgd dat de ingevoerde data valide is. Er zit een grote hoeveelheid data in OpenStreetMap. Dit zorgt ervoor dat het voor veel verschillende toepassingen gebruikt kan worden.

Achtergrondkaarten

De data uit OpenStreetMap wordt veelvuldig gebruikt als achtergrondkaart in allerlei soorten apps. Naast een actueel beeld van de wegen en woningen in Nederland, biedt het veel extra informatie, zoals de locaties van winkels en andere belangrijke voorzieningen. Daarom is er een basiskaart ontworpen die de informatie uit OpenStreetMap weergeeft. Waar de Topo RD basiskaart ophoudt bij de landsgrens, wordt in deze kaart ook heel België, Luxemburg en een gedeelte van Duitsland, Engeland, Frankrijk en Denemarken meegenomen. Hierdoor is hij ook geschikt voor GIS-projecten in de buurt van de grens. De kaart is in het Rijksdriehoekstelsel (WKID: 28992) en geeft hiermee de meest realistische weergave van Nederland. De OpenStreetMap basiskaart is een vector tiled basiskaart, wat inhoudt dat het mogelijk is om de stijl van de kaart aan te passen. Zo kunt u de kleuren van de objecten aanpassen of bepaalde lagen aan of uit zetten. Er is bijvoorbeeld een hybride-stijl gemaakt waarin alleen herkenningspunten worden weergeven, zodat het mogelijk is om deze laag over een andere kaart, zoals een luchtfoto, weer te geven. Op het eerste gezicht lijken de kaarten totaal verschillend, maar ze zijn gebaseerd op dezelfde bron. Dit betekent dat als de brondata geactualiseerd wordt, deze stijl direct ook over deze nieuwe data beschikt. Via het wijzigen van de symbologie van de basiskaart komt u in de Vector Tile Style Editor terecht, waarin u de data zo kunt stijlen als u wilt en daarna kunt opslaan en delen.

Points of Interest

Eén van de grote voordelen van OpenStreetMap is dat deze veel nuttige plaatsen, oftewel Points of Interest (POI) bevat. Deze locaties zijn zichtbaar in de bovengenoemde basiskaart, maar zijn ook beschikbaar als losse kaartlagen. Deze lagen worden aangeboden als hosted feature layers, waardoor het mogelijk is om deze POI’s los toe te voegen in uw eigen kaart of deze te gebruiken voor analyses. Er is een laag met alle POI’s en specifieke lagen waarin meer informatie is opgenomen met betrekking tot die categorie. Alle lagen zijn te vinden in een groep met het aanbod aan OpenStreetMap-producten. De thema’s die hierin terugkomen zijn: Eten & Drinken, Geldautomaten, Gezondheidszorg, Hotels & Pensions, Laadpalen, Onderwijs, Postkantoren, Spot, Tankstations, Vrije Tijd en Winkels. Via een webmap is het altijd mogelijk om te zoeken naar informatie vanuit de lagen die in de webmap aanwezig zijn. Zo kunt u een POI-laag toevoegen en hiermee bijvoorbeeld zoeken naar de naam van een sportclub in de buurt.

Muteren

Maar wat als de data die u zoekt nog niet op de kaart staat? Het is dan mogelijk om zelf de gegevens toe te voegen. Via de pop-up van de Points of Interest-lagen is het mogelijk om de POI’s direct te bekijken of te wijzigen in OpenStreetMap. Hier heeft u wel een (kosteloos) OSM-account voor nodig. De POI-kaartlagen worden elke nacht geactualiseerd, wat betekent dat u uw wijzigingen de volgende dag terug zal zien in de kaartlagen. Na verloop van tijd zullen de wijzingen ook doorkomen in de basiskaart. Door het wijzigen van de objecten eenvoudiger te maken via een directe koppeling draagt Esri Nederland bij aan de datakwaliteit van OpenStreetMap. Hoe meer vrijwilligers bijdragen, hoe completer de data zal worden.

Netwerkanalyses

Naast basiskaarten en POI’s is het ook mogelijk om over het stratennetwerk van OpenStreetMap te routeren in ArcGIS. Het biedt mogelijkheden voor vele vervoerstypes, zoals vrachtwagens, bussen en personenauto’s en de types waarmee OpenStreetMap zich onderscheidt van veel andere bronnen: fietsen en wandelen. Hierbij is flexibiliteit een sleutelwoord. Omdat het om open data gaat, beschikt de gebruiker over maximale vrijheid in het opgeven van variabelen.

In ArcGIS is het mogelijk om geavanceerde analyses uit te voeren op een stratennetwerk. Voor een eigen netwerk op basis van OpenStreetMap geldt dat u deze analyses in ArcGIS Pro kunt uitvoeren en deze functionaliteit op het web beschikbaar kunt maken met ArcGIS Enterprise. Denk hierbij aan het genereren van reistijdgebieden of het berekenen van de beste locaties voor winkels.

De flexibiliteit van een eigen OpenStreetMap-netwerk geeft ook de mogelijkheid om het netwerk uit te breiden met eigen data. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld een stuk ‘eigen weg’ te markeren als een weg waar wel over gerouteerd mag worden, terwijl de privé-toegang van de andere wegen nog steeds gerespecteerd wordt. Met de recente aanvullingen en verbeteringen in de Transit Feed-tools in ArcGIS Pro is het mogelijk om ook OV-data toe te voegen. Op deze manier kan het netwerk van OpenStreetMap verbonden worden aan een OV-netwerk, bijvoorbeeld met data van OpenOV. De reistijden in de onderstaande figuur zijn berekend op basis van OV, aangevuld met het wandelnetwerk uit OpenStreetMap. Ook is het mogelijk om een extra netwerk met OV-fietsen toe te voegen aan een netwerk. Met de ontsluiting van OpenStreetMap in het ArcGIS-platform is er en schat aan geografische informatie toegevoegd. De directe beschikbaarheid van een dataset die gedreven wordt door een open community in ArcGIS geeft een nieuwe dimensie die deuren kan openen.

Zelf aan de slag?

Book een demo, vraag een trial aan of neem contact op.

Meer informatie

Mocht u geïnteresseerd zijn in het gebruik van OpenStreetMap in ArcGIS of andere data en locatieservices, neem dan contact met ons op via contact@esri.nl

Willem Jan Vierbergen en Ellen van den Berg

Esri Nederland

Deel dit artikel: