Wat kun je met metadata? Jessica Jansen: “Metadata is informatie waarmee het mogelijk is om te bepalen - zonder een databestand te bekijken of te downloaden - of het de informatie, nauwkeurigheid en actualiteit bevat die gewenst is. Bij luchtfoto’s bevat de metadata bijvoorbeeld informatie over het gebied en het jaartal waarin deze zijn genomen.”

"ArcGIS ondersteunt een aantal veelgebruikte metadatastandaarden, waaronder INSPIRE: de Europese metadatastandaard voor geografische datasets en services."

Standaarden voor metadata zijn belangrijk. “Denk bijvoorbeeld aan de informatie op een verpakking in de supermarkt: indien leveranciers de informatie op eenzelfde manier noteren is het voor een consument eenvoudiger en sneller mogelijk om producten met elkaar te vergelijken. De Nederlandse overheid heeft de standaarden opgesteld.” Ook voor metadata zijn deze standaarden er, zodat geografische datasets en services makkelijk en snel met elkaar vergeleken kunnen worden. Jansen: “ArcGIS ondersteunt een aantal veelgebruikte metadatastandaarden, waaronder INSPIRE: de Europese metadatastandaard voor geografische datasets en services.”


GeoSticker is een product dat het mogelijk maakt om vanuit ArcGIS metadata te exporteren volgens de meest actuele Nederlandse metadatastandaard, legt Jessica Jansen uit. “Met GeoSticker 4 kan metadata in ArcGIS Pro conform de Nederlandse metadatastandaard aangemaakt en bewerkt worden. De metadata-editor toont duidelijk welke velden verplicht zijn om in te vullen. Daarnaast heeft de beheerder de mogelijkheid om standaardwaarden in te stellen, waardoor de gebruiker minder informatie hoeft in te vullen.”

Wilt u meer weten over GeoSticker? Neem contact met ons op via contact@esri.nl

Updates rondom GeoSticker

Wie bekend is met GeoSticker wil weten welke Nederlandse metadatastandaard actueel is. Op dit moment worden meerdere versies van het Nederlands metadataprofiel ondersteund.

De laatste versie van GeoSticker is 3.3. Hoe lang is deze versie nog te gebruiken? Geonovum heeft 19 november 2019 als einddatum van het voorlaatste profiel gesteld. Dit betekent dat het mogelijk is om GeoSticker 3.3 tot deze datum te gebruiken. Vanaf 19 november 2019 moet, nieuwe metadata en metadata die gewijzigd wordt, aangeboden worden volgens het Nederlands metadataprofiel versie 2.0.0. Metadata die niet wijzigt hoeft dus niet te worden omgezet.


Versie 4 - die het Nederlandse metadataprofiel ondersteunt 2.0.0 - is voor ArcGIS Pro ontwikkeld. Waarom deze overstap van ArcMap/ArcCatalog naar ArcGIS Pro? Jessica Jansen: “Esri investeert qua ontwikkelingen in ArcGIS Pro, omdat deze applicatie aansluit op moderne technologie. ArcMap/ArcCatalog blijven bestaan, maar ArcGIS Pro is toekomstvast. ArcMap/ArcCatalog en ArcGIS Pro kunnen overigens naast elkaar gebruikt worden. ”


Wilt u GeoSticker 4 gebruiken? De contactpersoon van uw organisatie ontvangt een e-mail zodra GeoSticker 4 beschikbaar is. De software en documentatie kan vervolgens gedownload worden via mijn.esri.nl.

Meer informatie

Meer informatie over GeoSticker staat op esri.nl.


Tekst: Harmen van Doorn

Beeld: Esri Nederland en Freepik.com


Neem contact met ons op via contact@esri.nl


Deel dit artikel: