Workflows op een intuïtieve manier automatiseren om complexe analyses uit te voeren. Een koppeling maken met data science-tools en deze vervolgens integreren. ArcGIS Notebooks is vorig jaar geïntroduceerd als onderdeel van het ArcGIS-platform en is sindsdien onmisbaar gereedschap dat altijd van pas komt. Het is beschikbaar in zowel ArcGIS Enterprise, ArcGIS Online als ArcGIS Pro en werkt in de basis met de ArcGIS API for Python.

Beheer met ArcGIS Notebooks

ArcGIS Notebooks maakt het beheren van een portaal eenvoudig. Het geeft beheerders namelijk de mogelijkheid om workflows en taken te automatiseren. Zo kan de beheerder gebruikers, rollen en groepen opschonen of updaten in het portaal. Denk hierbij onder andere aan het opschonen van inactieve gebruikers of groepen, content updaten of het wisselen van contenteigenaar. Daarnaast is het ook mogelijk om notificaties in te stellen wanneer bijvoorbeeld een webmap een kapotte link bevat, licenties verlopen of wanneer een gebruiker het aantal ingestelde credits heeft bereikt. De beheerder kan dus met ArcGIS Notebooks zowel portaal als contentbeheer uitvoeren.

Ruimtelijke analyses

Naast beheer is het met Notebooks mogelijk om ruimtelijke analyses uit te voeren. Vanuit Python is er een speciaal package beschikbaar genaamd ArcPy. Met dit package is de volledige set aan analyses in het ArcGIS-platform beschikbaar om te gebruiken in Python.

Data engineering

Met ArcGIS Notebooks is het mogelijk om data te prepareren voor analyse of visualisatie. Notebooks zorgt ervoor dat u op een overzichtelijke en repeteerbare manier data opschoont en klaarmaakt voor analyse. Naast dat elke stap en het resultaat terug te vinden zijn in Notebooks, zet u met behulp van de zogenoemde Markdown-blokken een uitleg bij elke stap neer. Hierdoor kunt u niet alleen wat er gebeurt, maar ook lezen waarom deze stap is uitgevoerd. Na het verkrijgen van data, bijvoorbeeld uit de Living Atlas, kan Notebooks gebruikt worden voor het prepareren van de data. Denk hierbij aan het goed neerzetten van het datamodel. Als de data is opgeschoond, geprepareerd en eventueel is verrijkt, kan de analyse worden uitgevoerd. ArcGIS Notebooks kan op deze manier overzicht over de data engineering acties geven.

Spatial data science

ArcGIS Notebooks biedt een gebruiksvriendelijk platform voor data scientists. Verschillende databronnen kunnen worden ingeladen in ArcGIS Pro, al gedraaide Python-tooling kan worden toegevoegd en bestaande Python-scripts kunnen worden aangevuld met mooie grafieken en kaarten. De uitgewerkte analyse kan met behulp van libraries zoals panda’s, welke standaard in ArcGIS Pro aanwezig zijn, worden afgehandeld. Ook kunnen alternatieve libraries worden ingeladen via Conda. Voor de spatial data scientist betekent dit dat de mogelijkheden van het ArcGIS-platform gecombineerd kan worden met krachtige Python libraries zoals Seaburn. Dit alles maakt ArcGIS Notebooks een sterk spatial data science workstation. Notebooks kunnen daarnaast helpen om de analyses voor deep learning overzichtelijker te maken. Het is mogelijk om de gehele workflow van deep learning (verzamelen van training samples, model training en detecteren van objecten) in Notebooks te faciliteren. Met de arcgis.learn module in ArcGIS API for Python heeft een data scientist alle tools in handen voor het uitvoeren van een deep learning-analyse.

ArcGIS Notebooks is een multifunctionele tool, welke op verschillende vlakken kan worden ingezet binnen organisaties. Aan de ene kant vormt het een goed platform voor data scientists, zoals ook gezien in het webinar Data Science en machine leaning binnen ArcGIS Notebooks. Daarnaast kan de tool structuur bieden voor beheerprocessen binnen de organisaties zoals portaal beheer. De verschillende functionaliteiten bieden een gepersonaliseerde tool voor binnen uw organisatie. Voor meer informatie bekijk dan deze StoryMap. Heeft u vragen over hoe deze tool bij uw organisatie past neem dat contact op via contact@esri.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie bekijk dan deze StoryMap. Heeft u vragen over hoe deze tool bij uw organisatie past neem dat contact op via contact@esri.nl.

Tim Brouwer en Kristin de Jonge

Esri

Deel dit artikel: