In Nederland heeft het Disaster Response Team de NL COVID-19 Hub gemaakt. Deze hub bevat data van verschillende autoritatieve bronnen en de informatie op de Hub is de afgelopen weken miljoenen keren bekeken.

Wat doet het Disaster Response team?

Esri's Disaster Response Program (DRP) helpt wereldwijd bij rampen om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Vanuit het programma worden wereldwijd respons- en hulpinspanningen met GIS-technologie en expertise ondersteunt wanneer er hulp nodig is. De situaties waarbij het team support levert varieert tussen aardbevingen, overstromingen en bosbranden. In noodsituaties kan Esri data, software, configureerbare applicaties en technische ondersteuning bieden. Hierdoor is er snel toegang tot visualisatie van informatie over de specifieke locaties die door een ramp getroffen zijn en kunnen er onderbouwde beslissingen worden genomen.

Hoe ervaart het DRP-team deze periode?

In Nederland is het DRP-team sinds maart actief om ondersteuning te bieden aan organisaties die zich bezig houden met COVID-19. Joris Bak, teamlead van het DRP-team in Nederland vertelt: “Toen de omvang van COVID-19 in Europa duidelijk werd hebben wij een team van experts samengesteld. Deze hebben we vrijgemaakt van het andere werk om zich volledig te richten op het faciliteren van een goede informatievoorziening rondom dit onderwerp in Nederland. Met het team hebben we een algemeen dashboard gemaakt waarin iedereen in Nederland de ontwikkelingen op het gebied van besmettingen, ziekenhuisopnames en overleden patiënten kon volgen. Daarnaast hebben we met verschillende organisaties zoals veiligheidsregio’s samengewerkt om hen te helpen zo snel mogelijk een geo-infrastructuur op te zetten”.

Ellen van den Berg

“In mijn dagelijkse werk als content engineer in het content-team stel ik data beschikbaar die te gebruiken is binnen het ArcGIS-platform. Vanaf het moment dat het RIVM data begon vrij te geven zijn wij deze gaan verzamelen om bij te dragen aan de informatievoorziening. Dagelijks zoeken we naar nieuwe data, zetten dit om naar services en maken aansluitende informatieproducten. Door de verscheidenheid aan kennis binnen het team konden we snel een informatief dashboard met het aantal besmettingen live zetten dat veel gebruikt wordt. Ik ben blij dat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.”

NL COVID-19 Hub

Op de NL COVID-19 Hub is de afgelopen periode regelmatig nieuwe informatie toegevoegd. En de slagkracht werd vergroot toen ook andere organisaties zich gingen aansluiten bij het initiatief. Joris Bak vertelt: "Het was mooi om te zien dat meerdere organisaties zich graag wilden aansluiten bij de ontwikkeling van de NL COVID-19 Hub. Zo heeft het Kadaster hun expertise aangeboden door mensen beschikbaar te stellen om mee te werken aan de ontwikkeling. Ook hebben organisaties als het Instituut voor Fysieke Veiligheid, Caeli, Locatus, Tensing en CycloMedia een bijdrage geleverd.”

Miljoenen views

Door het toevoegen van deze data werd de Hub steeds relevanter voor organisaties. Zo hebben meer dan 2,5 miljoen unieke bezoekers het Nederlandse dashboard bekeken. “Voor ons als Esri was dit ook direct een goede test. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd was er namelijk een extreem grote vraag naar de COVID-19 kaarten. ArcGIS Online is volledig meegeschaald en heeft alle requests eenvoudig kunnen opvangen waardoor de informatievoorziening altijd goed bereikbaar was voor iedereen.” legt Joris Bak uit.

Aan de slag met de data

Veel verschillende organisaties zijn aan de slag gegaan met de technologie en/of de data. Zo heeft Esri-partner Tensing de applicatie die ze eerder ontwikkeld hebben op basis van ArcGIS voor de 1-1-2 Meldkamer aangepast in samenwerking naar een Ambulance monitor (in samenwerking met Meldkamer Den Haag). Hiermee werd per COVID-19 patiënt in kaart gebracht welke ambulance het beste kan worden ingezet om een patiënt te verplaatsen en ook de ambulance te volgen op de kaart tijdens het vervoer. Ook hebben verschillende provincies, waaronder de provincie Gelderland en de provincie Zuid-Holland, dashboards voor de eigen geografische regio beschikbaar gesteld. Door de data te specificeren op de gewenste eigen gemeente / veiligheidsregio / provincie is er direct inzicht in de impact van COVID-19 voor dat gebied en kunnen aangepaste maatregelen genomen worden. Ook kan het dienen als communicatiemiddel naar inwoners en ondernemers.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het DRP-team en hoe zij u kunnen helpen? Neem contact op met het team via corona@esri.nl of via esri.nl/corona-hulp.

Robin Zevenbergen

Esri Nederland

Deel dit artikel: