Voor vastgoedorganisaties en woningstichtingen wordt geo-informatie steeds belangrijker. Waar vroeger sporadisch gebruik werd gemaakt van locatie, wordt het nu voor vele organisaties een kernbegrip in hun dagelijkse processen. Eén van de voorlopers in deze sector is Woningstichting SWZ, die sinds een paar jaar geo-informatie gebruikt om hun efficiëntie aanzienlijk te verhogen. Rob Rutgers, coördinator vastgoedbeheer bij SWZ: “De toevoeging van geo-data verbetert onze besliskracht en zorgt ervoor dat processen vlotter verlopen.”

Woningstichting SWZ bedient klanten in Zwolle en heeft meer dan 7000 complexen in hun aanbod. De berg aan vastgoeddata is enorm. “Er komen steeds meer vragen van zowel binnen als buiten de organisatie.” aldus Rutgers. “Goede vastgoeddata is essentieel bij het beantwoorden van deze vragen.” Om inzicht te krijgen in deze data en om betere beslissingen te nemen, besloot SWZ om met ArcGIS aan de slag te gaan.

Kaarten: de dwarsdoorsnede van informatie

Rutgers neemt ons mee: “Een aantal jaar terug was het gebruik van geo-informatie beperkt. We hadden een situatietekening van een complex en daar deden we het mee. De vraag naar efficiëntie werd hoger en we hadden duidelijk behoefte aan een beter overzicht en inzicht in ons portfolio.” Via de Alliantie Smart Zwolle kwam Rutgers voor het eerst in contact met de kracht van de kaart. Dankzij de gemeente kon SWZ gebruik maken van een aantal kaartlagen om zo beter inzicht te krijgen in hun verzorgingsgebied. “Het ‘aha-moment’ kwam er toen ik onze complexen voor het eerst in hun omgeving, op de kaart zag. Ons portfolio werd meteen tastbaar.”, vertelt Rutgers. “De kaart biedt nu een dwarsdoorsnede van informatie. Verschillende databronnen en software communiceren met het ArcGIS-platform om één bron van waarheid te vormen. Zeker nu hebben we behoefte aan multifunctionele platformen die data verbinden.”

Vergroten van de efficiëntie

Voor een organisatie met meer dan 7000 complexen in portfolio is het vergroten van efficiëntie erg belangrijk. SWZ zet hiervoor onder andere ArcGIS Pro, ArcGIS Online en Explorer for ArcGIS in. “Met ArcGIS Pro maken we tal van informatieproducten voor de organisatie. Dankzij de software kunnen we data op elkaar stapelen en filteren. Zo kunnen we gepaste producten voor specifieke vragen bouwen.”, aldus Rutgers. Ook in het veld speelt geo-data een rol. Rutgers: “Veel van onze mensen zitten in het veld. Ook zij hebben een informatiebehoefte. Via ArcGIS Online delen we de informatie en met Explorer kunnen zij die informatie ophalen én corrigeren waar nodig.” Omdat iedereen kijkt naar dezelfde data, zijn bepaalde stappen in een proces niet meer noodzakelijk. Dat leidt tot een vlottere afhandeling van verzoeken of vragen.

Locatie bevordert de samenwerking tussen organisaties

“Sinds we ArcGIS hebben geïmplementeerd, komen er steeds meer vragen onze kant op. Ook van buiten de organisatie. Zo werken we vaak samen met onder andere zorgverleners en politie.”, vertelt Rutgers. Externe organisaties zoeken, bijvoorbeeld, informatie over wijkbeheerders in een bepaald gebied. Bij een overlast-melding willen veiligheidsorganisaties zo snel mogelijk direct contact met de juiste persoon. Door dit en andere informatie te ontsluiten op de kaart kan er een stuk sneller geschakeld worden. Rutgers gaat hier nog dieper op in: “Steeds meer krijgen we met andere organisaties te maken. Het ArcGIS-platform is een krachtig instrument om vlot samen te werken met deze organisaties en data met elkaar te delen. Het samenbrengen van informatie en die een bepaalde plek geven, daar liggen veel kansen voor de toekomst.” Over de toekomst gesproken, SWZ ziet dat er belangrijke ontwikkelingen aankomen. “We kijken nu onder andere naar de integratie van BIM in het ArcGIS-platform.”, legt Rutgers uit. “Een Revit 3D-model inzichtelijk maken op de kaart zal een enorme meerwaarde bieden voor onze organisatie.” Daarnaast zijn de uitdagingen bij klimaatverandering ook voor de woningstichting een veelbesproken punt. Locatie speelt een belangrijke rol bij zowel de energietransitie als circulariteit. Rutgers: “Dit zijn gezamenlijke problemen die we samen met anderen het hoofd moeten bieden. Werken met dezelfde data wordt ook hierin steeds crucialer.”

“Begin klein”

Het beter benutten van geo-informatie heeft voor woningstichting SWZ een duidelijke impact op hun processen en hun beslissingskracht. Met het gebruik van ArcGIS verloopt de samenwerking met externe organisaties een stuk vlotter én ook de veldmedewerkers van de organisatie zijn gebaat bij de informatie die ze nu rechtstreeks op locatie beschikbaar hebben. Rob Rutgers heeft nog een tip voor woningcorporaties die dezelfde resultaten willen bereiken: “Begin klein. Geo-software kan heel veel en heeft een grote potentie, maar begin met een klein project wat meteen waarde bijbrengt aan de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het visualiseren van je portfolio op de kaart of weergeven wat verkocht is en wat niet verkocht is.” Dit soort eenvoudige informatieproducten biedt meteen inzicht en is de snelste route naar een hogere efficiëntie.

Meer informatie

Deel dit artikel: