door Ruben Bruijning

product consultant

De evolutie van techniek

Moderne techniek evolueert constant. Zo ook ArcGIS. Veel van de functionaliteit van de webinterface van ArcGIS is gemaakt met JavaScript, een programmeertaal voor scripts die wordt uitgevoerd in de webbrowser om specifieke functies op de webpagina functioneel te maken. En ook de ArcGIS API for JavaScript wordt continue gemoderniseerd. JavaScript 4.x is de nieuwste versie en biedt veel nieuwe mogelijkheden, die ook het ArcGIS-platform weer verbeteren.

De voordelen van de verbeterde ArcGIS API for JavaScript

De huidige Map Viewer van ArcGIS Online draait op JavaScript, 3.x. Deze functioneert nog steeds prima, maar de nieuwere versie van JavaScript, 4.x biedt vele kansen om verbeteringen door te voeren. De ArcGIS API for JavaScript is dan ook vernieuwd en biedt een veel hogere snelheid, roteren van de kaart en nog veel meer.

Transitie van de Map Viewer in ArcGIS Online

Esri pakt de transitie naar de nieuwe JavaScript-versie gedegen aan en gaat daarbij niet over één nacht ijs. Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de Map Viewer in ArcGIS Online, gebaseerd op de verbeterde versie van de ArcGIS API for JavaScript Dit is een belangrijke stap aangezien de Map Viewer een veelgebruikt onderdeel is van het ArcGIS-platform. Veel van de apps zijn al klaargemaakt voor (een deel van) de nieuwe mogelijkheden, zodat de tijd nu rijp is om alle nieuwe mogelijkheden te gaan gebruiken.

Minimalist Web App

Ook de Minimalist Web App wordt momenteel omgezet naar de nieuwe versie van de ArcGIS API for JavaScript. Deze app is enkel zichtbaar wanneer uw profiel op Engels staat ingesteld, de Nederlandse versie is nog niet in bèta. Naast de nieuwe versie van de Map Viewer en de Minimalist Web App zijn er ook nieuwe mogelijkheden voor ArcGIS Dashboards. Deze wordt niet alleen sneller en kan straks met meer records omgaan, maar ook de mogelijkheid wordt toegevoegd om met Arcade te werken.

Betaprogramma’s

Via de betaprogramma’s van de Map Viewer, ArcGIS Dashboards en de Minimalist Web App kunt u zelf al kennismaken met de nieuwe mogelijkheden, voor de officiële release. En kunt u ons van waardevolle feedback voorzien om de producten nog beter aan te sluiten op uw wensen.

Tip!

Een laatste tip: op de blogpagina van Esri (https://blogs.esri.com/esri/arcgis/) staan regelmatig interessante blogs over deze nieuwe ontwikkelingen. Hier vindt u inspiratie over de mogelijkheden die deze nieuwe technologie ons allen biedt!

Zelf aan de slag?

Boek een demo of neem contact op.

Deel dit artikel: