STORYMAPS


LEER

COLLEGA'S OM
IN ÉÉN UUR

EEN STORYMAP

TE MAKEN

door Tessa Smit

technisch medewerker

Binnen steeds meer organisaties groeit het enthousiasme voor StoryMaps. Is er binnen uw organisatie ook behoefte aan StoryMaps en willen collega’s ermee aan de slag? Niets werkt beter dan gewoon zelf laten zien hoe je een StoryMap maakt. En als het even mee zit; een eenvoudige StoryMap hebben uw collega’s in één uur gemaakt.

Steeds meer mensen ontdekken hoe waardevol StoryMaps kunnen zijn voor hun werk. Met een StoryMap kunnen zij op een interactieve manier hun verhaal vertellen, met gebruik van kaarten, foto's, video's en het inladen van webpagina's. Doordat StoryMaps eenvoudig te delen zijn, kunnen ze het verhaal beter communiceren binnen én buiten de organisatie.

Toepassingen van een StoryMap

Deze eigenschappen maken een StoryMap voor veel verschillende doelen inzetbaar. Bijvoorbeeld als blog, hand-out of lesmateriaal. Tijdens de Esri GIS Conferentie gingen mijn collega's Ellen van den Berg en Jeske van der Velden hier al verder op in.


Bekijk de StoryMap met alle voorbeelden van toepassingen


Hoe kunnen ook uw collega’s leren om in korte tijd een StoryMap te maken? Kijk mee en leer hoe u deze veelzijdige manier kunt inzetten. Een StoryMap die dat uitlegt heb ik inmiddels al gebruikt om tientallen professionals verder te helpen. 


Naar de StoryMap om collega's te leren een StoryMap te maken

Zo pas ik deze StoryMap toe in een cursus:

  1. Zorg voor de juiste omstandigheden

Om rustig uitleg te kunnen geven, reserveer ik een aparte ruimte. Ik geef uitleg aan één tot tien mensen per keer, en neem de tijd om deelnemers tussendoor zelf te laten oefenen.

2. Inventariseer wie de deelnemers zijn

Is het portaal voor deelnemers nog helemaal nieuw en willen ze ook leren webmaps maken? Dan reserveer ik vier uur voor de cursus. Als deelnemers alleen StoryMaps willen maken, dan reserveer ik twee uur. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoe lang u mensen de tijd wilt geven zelf aan de slag te gaan met StoryMaps. Uiteraard kunt u ook meer tijd reserveren, zodat deelnemers nog verder op weg geholpen kunnen worden met hun StoryMap.

3. De cursus begint al voor aanvang

Deelnemers vraag ik of ze van tevoren alvast een onderwerp willen bedenken en wat (rechtenvrije) afbeeldingen willen verzamelen, zodat ze gelijk met een concrete StoryMap aan de slag kunnen. Ook vraag ik de deelnemers om zelf een laptop naar de cursus mee te nemen.

4. De cursus

Tijdens de cursus zelf ga ik door de eerdergenoemde StoryMap heen. Deze bevat uitleg over StoryMaps en het portaal, het delen, het beheer en links naar extra oefeningen. Onder het tabblad 'Maak een StoryMap' vindt u de Engelse tutorial. Hier geef ik een demo hoe je een StoryMap maakt.

5. Zelf aan de slag

Na de demo laat ik deelnemers zelf aan de slag gaan. Ik let erop dat ik op tijd weer verder ga, om ook het laatste deel van de StoryMap te kunnen vertellen. Deelnemers kunnen natuurlijk na de cursus nog verder met hun eigen StoryMap.

6. Het vervolg

Na een cursus ben ik altijd bereikbaar voor vragen, of voor een vervolgafspraak. In een vervolgafspraak geef ik bijvoorbeeld extra uitleg of tips voor het verbeteren van een StoryMap.


Dit is hoe ik het doe. Hoe gaat u ermee aan de slag? Maak uw eigen versie van de cursus en geniet ervan om uw kennis te delen met collega’s!

Zou een StoryMaps-cursus in uw organisatie interessant zijn, maar wilt u eerst zelf leren StoryMaps maken? Of wilt u met collega’s een cursus volgen die door Esri gegeven wordt? Esri Nederland Opleidingen biedt een eendaagse workshop aan over StoryMaps maken.

Meer informatie

Tekst: Tessa Smit

Beeld: Pixabay en Esri


Neem contact op met de schrijver van dit artikel


Deel dit artikel: