Datagedreven werken in de spoorketen

ProRail vertelt over 'Datagedreven werken in de spoorketen'. Inge Hofland, manager competence center infradata bij ICT van ProRail presenteert samen met haar collega Thymo van den Brug: manager vernieuwing bij Asset Management Informatie. Zij is van IT, hij van de business. Elke dag kijkt Van den Brug hoe ProRail de prestaties en werkwijzen kan verbeteren om de tevredenheid van meer reizigers en vervoerders te vergroten. "En om dat te kunnen heb je data nodig", legt Inge Hofland uit."

Succesvol zijn met innovatie-DNA

Verheij Integrale groenzorg is een middelgroot aannemersbedrijf. Ze werken met groen, maar ook met dashboards, kaarten en apps. Directeur Wim in 't Veld: "Dat is niet onze core business. Of misschien inmiddels toch wel. Met deze innovaties staan we er anders voor. Het doet iets met onze uitstraling. Richting opdrachtgevers bijvoorbeeld. We zitten nu aan tafel bij de assetmanagers." Realisme is nodig bij innovaties: "Innovaties moeten in redelijke tijd terugverdiend kunnen worden."

Vandaag 2030, overmogen 2050

Benaissa el Hammadi is directeur Asset Management bij Stedin en heeft te maken met een grote uitdaging: de energietransitie. Stedin moet de energie transporteren. Nederland is op weg naar een energieneutrale samenleving in 2050. "Er is ontzettend veel nodig voor de transitie. De overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen heeft grote gevolgen voor de energienetten." Het realiseren van de netinfrastructuur duurt soms wel meer dan 10 jaar, maar zoveel tijd is er niet. 

Met ruim 1600 deelnemers verspreid over twee dagen is de 26e Esri GIS Conferentie weer gegroeid. De twee dagen in het Beurs-WTC van Rotterdam stonden in het teken van kennis opdoen, inspiratie en elkaar ontmoeten. Waar de eerste dag innovatie centraal stond, ging het op dag 2 over klimaat. Onder leiding van de voorzitter van het Energieakkoord, Ed Nijpels, deelden diverse organisaties hoe zij de energietransitie ervaren.

CTO Jeroen van Winden gaat in de eerste keynote in op de digitale transformatie. "Door de transformatie moeten organisaties nadenken over hoe ze technologie inzetten." En nadenken over technologie leidt tot nadenken over de organisatie: Hoe zetten we de gebruiker centraal? Hoe kunnen we wendbaar zijn? Hoe zorgen we ervoor dat informatie gebruikt kan worden? 

Datagedreven werken

Eén van de organisaties die dat goed doet is ProRail. Inge Hofland, ICT-manager, en Thymo van den Brug 'van de business' vertellen hoe zij datagedreven werken in de spoorketen en innovaties gebruiken om zich voor te bereiden op ontwikkelingen: een groei van 30 procent aan reizigers, de komst van Formule 1 in Zandvoort en een hogere kwaliteit van het spoornetwerk. 


Wim in 't Veld van Verheij Integrale groenzorg vertelde wat innovaties voor zijn organisatie betekent: "We staan er nu anders voor en zitten opeens aan tafel met assetmanagers." Technologie is geen doel op zich; het versnelt innovaties. Met product manager Niels van der Vaart volgt daarom een duik in de technologische innovaties.


Ed Nijpels, dagvoorzitter van de tweede dag.

'Goed omgaan met dynamiek'

Op de tweede dag leidde Ed Nijpels, bekend politicus en bestuurder, het ochtendprogramma. De sprekers vertelden vanuit hun ervaring over de klimaatprocessen en -adaptatie. "We gaan het niet hebben over hoe ernstig het is." Nijpels licht het proces toe: hoe is het tot stand gekomen, hoe is het verdeeld en hoe is de politieke betrokkenheid gevormd. 


Benaissa el Hammadi, directeur Asset Management bij Stedin, vertelt welke gevolgen de energietransitie heeft voor de netbeheerder. "Nederland is op weg naar een energieneutrale samenleving in 2050 en daar is ontzettend veel voor nodig. We moeten goed omgaan met de verschuivingen en dynamiek van vraag en aanbod van elektriciteit." Ook de gemeente Tilburg, waterschap Vallei en Veluwe en Staatsbosbeheer delen hoe zij omgaan met de klimaatopgave en alle uitdagingen die dit tot gevolg heeft.

"Nederland is op weg naar een energieneutrale samenleving in 2050 en daar is ontzettend veel voor nodig."

Benaissa el Hammadi

Stedin

Wat er nog meer was

Verder was er tijdens de Esri GIS Conferentie een Student Meet-Up, kwamen de studenten van het Esri GIS Professional Programma bij elkaar, had het Young Professionals Network een bijeenkomst en ook de vrouwen zochten elkaar op bij de Ladies Lunch. Op de beursvloer stonden meer dan 15 standhouders, velen van hen zijn onderdeel van het Esri Partner Network: onder meer Ingenieursbureau Tauw, CGI, Sweco en MUG Ingenieursbureau hadden een plek op de beursvloer. Op de pleinen vertelden meer dan 20 organisaties over hun werk. Onder meer Container 42 (Port of Rotterdam), postbezorger Sandd, provincie Gelderland en energiebedrijf Alliander waren er te vinden.

Ed van Ingen reikt de Enterprise GIS Award uit. Dit jaar aan waterschap Rijn en IJssel. Rudi Gerard, directeur van  het waterschap, neemt de award in ontvangt. "Met trots!"

Lees meer over de ontvangst van de award


Verder werden diverse partnerovereenkomsten ondertekend. Esri Nederland en ingenieurs- en adviesbureau Antea Group gaan intensiever samenwerken: Antea Group treedt toe tot het partnernetwerk als Silver-partner. 

Lees meer over de ondertekening

Meer informatie

Neem contact met ons op over dit artikel

Harmen van Doorn

Petra Fotografie

Deel dit artikel: