Eenvoudige migratie

De digitale transformatie vraagt om technologie die is gericht op het werken met webservices. Zo ook het Web GIS. ArcGIS Pro is ontwikkeld voor het Web GIS dat Esri biedt. En organisaties plukken daar meteen de vruchten van. Dat is ook de ervaring van Ruud Kaufman, product owner van Stedin: “Door de portaal-integratie is ons systeem altijd voorzien van up-to-date data van interne of externe bronnen, tools, en achtergrondkaarten. De toegang tot het portaal is eenvoudig, evenals het delen van data via het portaal.”


De implementatie bij Stedin was goed voorbereid en had uiteindelijk weinig voeten in de aarde. “De overgang naar ArcGIS Pro is eenvoudig gegaan. Vanwege de komst van ons ArcGIS Enterprise-serverplatform wilden we migreren naar ArcGIS Pro 2.0.” De migratie heeft een hoop ‘nieuwe’ gebruikers aangetrokken. “Onze data scientists, analisten en ICT’ers blijken goed met basiselementen van ArcGIS Pro te kunnen werken!”

Nieuwe gewoonten aanleren

Wat de meeste Stedin-medewerkers betreft was er geen grote training nodig voor ArcGIS Pro als er al kennis is van ArcMap. Intern organiseerde de GIS-afdeling een korte sessie om bekend te raken met de applicatie. Stedin-medewerkers zijn blij dat ArcGIS Pro overzichtelijk in elkaar zit. “En op alle gebieden werkt ArcGIS Pro beter en sneller. In begin was het even zoeken naar de tools, zeker voor de GIS’ers.”


Dat is ook de ervaring in de organisatie van de provincie Noord-Brabant. Maar na een training wist Menno van der Busse, geo-informatiespecialist, zijn weg wel te vinden. “Ik had besloten dat ik erna voor de dagelijkse werkzaamheden meteen zou overgaan. Ik moest me nieuwe gewoonten aanleren: met de muis naar de juiste richting gaan en op het juiste knopje klikken.” Zo nu en dan pakte Van der Busse ArcMap er nog even bij, dit gebeurt inmiddels nauwelijks meer. De GIS-specialist moet ook even denken aan de migratie van de applicatie ArcView 3 naar ArcMap. “Dit is voor de meeste collega’s een heftigere overgang voor mijn gevoel, ook al is bijvoorbeeld de ribbon-technologie al een bekend gegeven. Dat komt vooral omdat de impact van het werk nu groter is. Er hangt veel meer af van de GIS-processen.”

"De migratie heeft een hoop ‘nieuwe’ gebruikers aangetrokken."

Ruud Kaufman

Stedin

ArcMap versus ArcGIS Pro

Bij netbeheerder Stedin is het verschil merkbaar. “ArcMap was een 32-bit tool die met maar een beperkte dataset en een beperkte geheugenset van één processor thread gebruik kon maken.” Daarentegen gaat ArcGIS Pro goed om met moderne hardware. “ArcGIS Pro is erg snel.”

ArcGIS Pro biedt vooral voordelen, krijgt Ruud Kaufman als feedback uit de afdelingen. “Het heeft een hoop nieuwe laagtypes – vector tiles zijn érg snel.” ArcGIS Pro ondersteunt Python 3, er is nu ook een Notebook-integratie, en de project-insteek is erg fijn: de kaarten, lagen en zaken staan bij elkaar, wat het werk eenvoudiger maakt. De nieuwe opzet van de bestandsformaten wordt binnen Stedin gewaardeerd, vertelt Kaufman. “Pro-projecten zijn gewoon zip-files en los daarvan zijn opgeslagen kaarten (mapx), kaarten (lyrx) en styles (stylx) ook gewoon bewerkbare files zonder dat er een conversie nodig is.”


Het zijn allemaal zaken waar Stedin-medewerkers blij mee zijn. En ook in Noord-Brabant is dat de ervaring: “De folders, databases, connecties en tools zijn goed en logisch georganiseerd.”

Tips

Welke belangrijke lessen kunnen andere organisaties meenemen bij een naderende migratie? “De belangrijkste tip is er ‘gewoon mee aan de gang te gaan’ en niet bang zijn om meer tijd kwijt te zijn”, vertelt Van der Busse. Hij maakte allereerst een template om niet helemaal blank te beginnen. “Dit ging om een basiskaart van Noord-Brabant met de databaseconnecties en mappen die er standaard bij horen. Dat heeft geholpen om er sneller ‘in’ te komen.”

Voor Stedin-medewerkers geldt dat het migratiepad duidelijk was en op tijd is gecommuniceerd. Verder werden gevorderde trainingen gegeven om ‘on speed’ te komen met het nieuwe ArcGIS Pro.

Bij Stedin en Noord-Brabant is de knop wel om. Kaufman: “Eenmaal de gewenning aan de ribbon, beweegbare panels, en context-panels is ArcGIS Pro heel fijn werken: eigenlijk missen we ArcMap niet meer. We hadden veel eerder moeten migreren.”

Migreren... en hoe zit dat bij u?

Hoe ver bent u als het gaat om de migratie naar ArcGIS Pro?

Meer informatie

Neem contact met ons op over dit artikel

Harmen van Doorn

Stedin, Noord-Brabant en Freepik

Deel dit artikel: