Het verhaal van kaarten vertellen gebeurt via het ArcGIS-platform met StoryMaps. Zo spreken kaarten nog meer tot de verbeelding en vooral: het verhaal wordt krachtiger en overtuigender. Er worden dan ook elke dag duizenden StoryMaps gemaakt, duizenden verhalen verteld en zo duizenden kaarten gedeeld, over duizenden onderwerpen. Vanaf nu kan dit met de vernieuwde applicatie ArcGIS StoryMaps. Product consultant Ruben Bruijning introduceert de nieuwe applicatie.

Express Map

De nieuwe Builder bestaat uit veel functionaliteit van de vorige StoryMaps-templates, maar er zijn ook veel nieuwe functies toegevoegd. Bijvoorbeeld dat tijdens het maken van een verhaal alle wijzigingen direct worden opgeslagen. Wanneer een verhaal is gepubliceerd, kan er achter de schermen verder gewerkt worden en na een eventuele revisie de wijzigingen worden doorgevoerd.


Een interessante toevoeging is de mogelijkheid om een Express Map te maken. Hiermee kan er zonder webmap toch snel een kaart worden gecreëerd. Punten, lijnen, vlakken, pijlen, labels, et cetera op de kaart zetten gaat heel eenvoudig. Net als een afbeelding en tekst toevoegen; nog nooit was een kaart zo snel gemaakt.

Een interessante toevoeging is de mogelijkheid om een Express Map te maken.

Thema met stijl

Naast de Express Map zijn er nog vele andere mogelijkheden. Met beeld en video is het verhaal met de StoryMap te vertellen, secties toevoegen waarin meerdere kaarten gebundeld worden, of juist combineren met beeld en geluid: het kan allemaal. Bovendien is er een keuze te maken uit een thema met stijl die bij het verhaal past. Dé manier om inspirerende verhalen te maken.


Op de afgelopen Esri GIS Conferentie is door engineer Jorien Posthouwer gedemonstreerd hoe snel en eenvoudig een StoryMap gemaakt kan worden. Zij laat zien hoe ze in slechts enkele minuten een prachtig verhaal maakt over de hoogbouw in Rotterdam.


Kijk ook naar een presentatie over StoryMaps:

Maken van StoryMaps... en hoe zit dat bij u?

Hoeveel StoryMaps heeft u al gemaakt?

Meer informatie

Ruben Bruijning

Esri Nederland en Pixabay

Deel dit artikel: