Ruben Bruijning

product consultant

Er is een nieuwe generatie App Builders beschikbaar die de productteams van Esri ook de komende periode nog sterk doorontwikkelen. Hierdoor ontstaan er steeds weer nieuwe mogelijkheden en kansen om geo-data te ontsluiten. Maar vanwege deze vooruitgang wordt het wel steeds lastiger om te weten welke app het beste aansluit bij uw doelen en wensen. In dit artikel gaan we dieper in op deze keuzemogelijkheden.

De verschillende apps

Er zijn vele tools waar u webapps mee kunt configureren in het ArcGIS-platform. Hoewel het met allen mogelijk is om apps te maken, hebben we het in dit artikel specifiek over de apps die de meeste functionaliteit en vrijheid geven om zelf apps te configureren. Het gaat dan om deze apps:

  • ArcGIS Experience Builder
  • ArcGIS Web AppBuilder
  • ArcGIS Hub / ArcGIS Enterprise Sites
  • ArcGIS StoryMaps

Al deze onderdelen van het ArcGIS-platform hebben veel configuratiemogelijkheden en het resultaat is altijd een informatieproduct, in de vorm van een webapp of webpagina. Toch zijn het erg verschillende tools. Om het nog interessanter te maken, zijn ze ook uitstekend te combineren. Dit komt later in het artikel aan bod. Een product dat we hier niet behandelen is ArcGIS Dashboards. Deze heeft weinig overlappende functionaliteit, ten opzichte van de eerder genoemde producten.

Breng in kaart wat u nodig heeft

Om te weten welke keuze de juiste is, zijn er enkele vragen die gesteld kunnen worden. Bijvoorbeeld hoe de app gebruikt gaat worden, is dit enkel op een desktop/laptop, of moet de app ook op een mobiel device goed werken? Een andere belangrijke vraag is wie de app gaat maken? Is dit iemand die gewend is ArcGIS-apps te configureren, of niet? En er zijn enkele unieke functies per app die de keuze eenvoudiger kunnen maken. Bijvoorbeeld of er open data gepubliceerd en beheerd gaat worden. Als u dit in kaart heeft gebracht, kiest u aan de hand van dit schema met unieke punten per app welke app de beste keuze is:

ArcGIS Experience Builder

Gebaseerd o JS API 4.x

Eigen templates

Combi 2D/3D

(Nog) weinig widgets

Meerdere pagina's

Werkt goed op mobiel

Volledige controle opmaak

ArcGIS Web AppBuilder

Gebaseerd op JS API 3.x

Vast aantal templates

2D of 3D

Veel widgets

1 pagina

Beperkt op mobiel

ArcGIS Hub/Enterprise Sites

Gebaseerd op JS API 4.x.

Snel website bouwen

Thematische sites

Front-end GIS-content

Open data

Community

Werkt goed op mobiel

ArcGIS StoryMaps

Gebaseerd op JS API 4.x.

Eenvoudig in gebruik

Nadruk ligt op verhaal, narratief

Werkt goed op mobiel

De enige app van dit rijtje die nog gebaseerd is op ArcGIS API for JavaScript 3.x, is de ArcGIS Web AppBuilder. ArcGIS Web AppBuilder is een heel belangrijke app in het platform, geen enkele andere app kent zoveel functionaliteit om uit te kiezen bij het configureren van een app. Maar vanwege de verouderde technologie, zal de Web AppBuilder uiteindelijk uitgefaseerd worden. Om deze straks te kunnen opvolgen, is er nu de ArcGIS Experience Builder. Op dit moment is de meeste functionaliteit, zoals die geboden wordt in de widgets van de ArcGIS Web AppBuilder, nog niet aanwezig, maar hier wordt hard aan gewerkt. We bieden daarom momenteel ArcGIS Experience Builder en ArcGIS Web App Builder naast elkaar aan. Omdat ArcGIS Experience Builder gemaakt is met de modernere ArcGIS API for JavaScript 4.x, biedt deze wel veel meer moderne mogelijkheden. Dat zien we nu al heel erg terug in de grote vrijheid die de app biedt. Veel opties in de lay-out, het maken van eigen templates en de mogelijkheid om responsive apps te maken zijn daar enkele voorbeelden van. Voor apps die u langere tijd wilt gebruiken adviseren wij u goed na te denken over de mogelijkheden en bij voorkeur gebruik te maken van de nieuwste technologie. ArcGIS Hub en ArcGIS Enterprise Sites zijn buitengewoon geschikt om thematische websites mee te maken. In een Hub (via ArcGIS Online) of Enterprise Site (de naam zegt het al, via ArcGIS Enterprise) kunnen allerlei apps worden opgenomen en er zit een standaardfunctionaliteit in voor het delen van data, bijvoorbeeld als open data. Er is dan wel iets minder vrijheid dan in ArcGIS Experience Builder qua vormgeving etc., maar dat maakt een Site ook eenvoudiger te beheren. Hierdoor is het meer geschikt als een “levende” omgeving. ArcGIS StoryMaps dan ten slotte, daarbij draait het allemaal om het verhaal. Verreweg het eenvoudigst om te configureren en hierbij ligt het accent op het bieden van de functionaliteit die helpt om een verhaal te vertellen, met beeld, video, kaarten en tekst.

Het combineren van apps

Wellicht is de keuze voor één app niet voldoende. Zoals eerder genoemd kunnen apps ook gecombineerd worden. U kunt bijvoorbeeld ArcGIS Experience Builder een app zo configureren dat de app zich op een mobiel device anders gedraagt dan op een desktop. U kunt gebruikmaken van een desktopversie van een ArcGIS Dashboard en een mobiele versie. Door deze twee te combineren in één app gemaakt met ArcGIS Experience Builder, zijn dashboards altijd duidelijk leesbaar op elke type device. En deze app kan vervolgens weer in een ArcGIS Hub-pagina worden opgenomen. Dit is exact hoe de NL COVID-19 Geo Hub is geconfigureerd.

Het dashboard is zowel op een mobiel device als op een desktop leesbaar.

Dit is slechts één voorbeeld van hoe apps gecombineerd kunnen worden. Er zijn veel mogelijkheden te bedenken waarbij specifieke functies werken in combinatie met elkaar. Kijk over de grenzen van individuele apps heen, combineer functies en vooral: experimenteer af en toe om de mogelijkheden beter in de vingers te krijgen. We hebben het niet voor niets over het ArcGIS-platform.

Wanneer u aan het bouwen en experimenteren bent geslagen en het resultaat wilt delen, heel erg graag! U kunt mij bereiken via rbruijning@esri.nl. Ik ben heel erg benieuwd naar de resultaten!

Ruben Bruijning

Esri Nederland

Deel dit artikel: