De tijd van beelden die vastzaten in stapels harde schijven of in allerlei verschillende systemen, is voorbij. ArcGIS Image Analyst for ArcGIS Online maakt het mogelijk beeldmateriaal in handen te geven van degenen die het nodig hebben. Hierdoor is er meer waarde te halen uit deze data. Host, beheer en stream afbeeldingen en rastercollecties als intelligente tiled- en/of dynamische imagery layers in ArcGIS Online, klaar voor onmiddellijke visualisatie en analyse.

Het was al een tijdje als bèta beschikbaar, maar sinds de juni-update van ArcGIS Online, is het dan in productie gegaan: ArcGIS Image Analyst for ArcGIS Online. Dit betekent dat het nu mogelijk is om met allerlei rasterdata direct in ArcGIS Online aan de slag te gaan. In tegenstelling tot de tegelcache zijn imagery-lagen geschikt voor allerlei analyses. Deze lagen behouden pixelinformatie, zodat pixelwaarden voor elke locatie beschikbaar zijn. Daardoor kan onder andere de opmaak van een laag dynamisch worden aangepast, in plaats van eenmalig, vooraf, in te stellen. En het is mogelijk om analyses te maken met deze lagen, bijvoorbeeld het dicht-rekenen van NoData gaten in het AHN, of om van twee momenten een analyse te maken om verschillen inzichtelijk te maken. Collega Marleen Mulder liet dit eerder zien op de Esri GIS Tech.

Niet alleen hoogte- of luchtfotodata kan worden gebruikt. Ook multispectrale data kan ontsloten, gedeeld en geanalyseerd worden. Gebruik grote hoeveelheden beeldmateriaal direct vanuit ArcGIS Online in Deep Learning-modellen om veranderingen in de tijd te detecteren. Of heb alle inspectiebeelden die met een drone zijn gemaakt met één klik bij de hand.

Uitwerking van het Raster Function Template

Het gebruik van ArcGIS Image Analyst for ArcGIS Online is verrassend eenvoudig. In enkele klikken is er een imagery-laag aangemaakt. Elke laag wordt een item in het portaal en kan dus snel gedeeld worden met anderen. Nog een kleine tip: in magazine 2 van dit jaar, leest u meer over de mogelijkheden van imagery.

Meer over ArcGIS Image Analyst for ArcGIS Online

Meer weten over ArcGIS Image Analyst for ArcGIS Online? Neem contact op met contact@esri.nl.

Ruben Bruijning

Esri Nederland

Deel dit artikel: