In deze editie van Demosite in the Spotlight is de beurt weer aan mij, Marleen Mulder, om een mooi voorbeeld van de Demosite in de schijnwerpers te zetten. Vanwege mijn achtergrond in de aardwetenschappen ben ik altijd extra geïnteresseerd in onderwerpen uit dat vakgebied. Daarom dit keer een prachtig dashboard waarin je aardbevingen kunt bekijken en analyseren!

De demo die ik wil uitlichten is het Dashboard met Aardbevingen, te vinden op de Dashboards pagina. Het dashboard is niet nieuw, maar toont naar mijn idee wel de kern van GIS aan: data gevisualiseerd op de kaart en weergegeven in een ArcGIS Dashboard dat mogelijkheden voor interactie en analyse biedt.

Inspiratie voor GIS-professionals

Voor wie de Demosite nog niet kent: het is een galerij met ArcGIS-voorbeelden met het doel om GIS-professionals te inspireren. De demo’s zijn doorgaans gemaakt door ArcGIS-gebruikers, Esri-partners of mijn collega’s en zijn zoveel mogelijk op Nederlandse toepassingen gericht. Op de hoofdpagina staan producten zoals ArcGIS Dashboards, ArcGIS StoryMaps en ArcGIS Drone Collections. Daarnaast bieden we ruimte voor actuele thema’s zoals BIM, GeoAI en Klimaat. De Demosite krijgt regelmatig een update, dus sla esri.nl/demo op als bookmark om niets te missen.

Aardbevingen analyseren in een dashboard

Op de kaart worden de aardbevingen weergegeven uit de Aardbevingscatalogus van het KNMI, die elk uur wordt geüpdatet. De data is gekoppeld aan widgets in het dashboard waardoor het aantal aardbevingen, het type, de kracht en de diepte direct is af te lezen. Als u naar een andere locatie zoomt, passen de widgets zich hierop aan. Vanwege het tijdselement in de dataset kan ook op datum worden gefilterd. Zo kunt u goed zien waar en wanneer bijvoorbeeld de meest recente aardbevingen hebben plaatsgevonden. De laatst gemeten beving is op het moment van schrijven van deze ochtend (5 augustus 2021) in de provincie Groningen, op 3 kilometer diepte en met een kracht van 1.8 op de Schaal van Richter. Gebruik het dashboard om te onderzoeken of er sindsdien nog meer bevingen in Nederland zijn waargenomen.

Door het gemaakte onderscheid in aardbevingstype, vertelt de kaart ons verder dat het type aardbeving locatie bepalend is. In de noordelijke regio’s vinden vooral geïnduceerde aardbevingen plaats door de gaswinningsactiviteiten. Terwijl in het zuiden de aardbevingen vanwege hogere tektonische activiteit eerder van natuurlijke aard zijn. Voor de symbologie is de Firefly-stijl gekozen. Deze stijl springt er altijd mooi uit op een donkergekleurde basiskaart en behoort dan ook tot mijn favorieten.

image

Dashboard met aardbevingen in Nederland en omstreken. Data is afkomstig van de Aardbevingscatalogus van het KNMI.

image

Op 12 juli 2021 vond deze tektonische aardbeving plaats in Zuid-Limburg, op een diepte van 18.000 meter en met een kracht van 1.5 op de schaal van Richter.

De aardbevingscatalogus wordt aangeboden vanuit het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Het KNMI is een wetenschappelijk instituut dat gespecialiseerd is in weerkunde, klimaatwetenschap en seismologie. Op de website van het KNMI is meer informatie te vinden over natuurlijke aardbevingen en aardbevingen door gaswinning.

Meer Demosite?

De Demosite wordt regelmatig aangepast en geüpdatet. Heeft u of uw organisatie een actuele demo beschikbaar en mag deze openbaar gedeeld worden? Stuur een e-mail naar mmulder@esri.nl of wjvierbergen@esri.nl en wie weet krijgt hij een plek in de galerij.

Deel dit artikel: