Om aan de doelen van de energietransitie te voldoen, moeten we in Nederland overstappen op alternatieven voor aardgas. Warmtebedrijf Ennatuurlijk helpt hierin mee door het aanleggen van warmtenetten door heel Nederland. De komende jaren verwacht Ennatuurlijk mee te groeien met de vraag naar alternatieven voor aardgas. Het aantal aan te sluiten woningen per jaar gaat dan aanzienlijk omhoog. Om de voorziene groei te faciliteren gaat een groot deel van de IT-infrastructuur van Ennatuurlijk grondig op de schop. Eén van de belangrijke stappen daarin is dat Ennatuurlijk als eerste warmteleverancier gebruik gaat maken van ArcGIS Online voor het vastleggen en delen van informatie over de warmtenetten.

Aanleg van warmtenet

Vernieuwing van systemen

Martijn van Vlijmen, verantwoordelijk voor de afdeling Engineering bij Ennatuurlijk, vertelt met welke vraag Ennatuurlijk bij Esri Nederland aanklopte. “De afgelopen dertig jaar hebben we een groeiend aantal systemen in gebruik genomen, totdat de architectuur is ontstaan waar we nu mee werken. Die is nu aan vernieuwing toe. In eerste instantie was onze wens een all-inclusive engineeringstool voor ons volledige engineeringsproces. Dus vanaf de GIS-data die we hebben, tot de modificatie daarvan, inclusief technische en hydraulische berekeningen, studies naar bodemkwaliteit, enzovoorts.” De wens van alle functies in één systeem bleek een brug te ver; dus is de focus verschoven naar samenwerkende systemen. Van Vlijmen: “Uiteindelijk bleek het niet wenselijk om alles in één pakket te stoppen en is het project opgedeeld in verschillende brokken. Het GIS-systeem is er één van, evenals een calculatiesysteem en het hydraulisch pakket, waarmee we het water in de leidingen monitoren.” Robin Jansen is projectmanager bij Ennatuurlijk en was vanuit die rol betrokken bij de zoektocht naar een nieuw GIS-systeem. “Veel meer dan het vastleggen van assets en exporteren naar PDF kunnen we niet met ons huidige systeem. Alle andere zaken, zoals ontwerpen, onderhoud en gebiedsstudies, doen we met andere tools. We zijn dus vooral op zoek gegaan naar een oplossing die al die processen kan samenbrengen.” Daarbij is ook de koppeling met de andere systemen van belang. Van Vlijmen: “We willen straks in verschillende systemen hetzelfde bronbestand kunnen gebruiken. Zodat als we in ArcGIS een warmtenet ontwerpen, we dit ontwerp kunnen gebruiken in de calculatietool voor een begroting en in het hydraulisch pakket, waar uiteindelijk de werkbaarheid van het systeem uit komt.” Deze mogelijkheid is er met ArcGIS Online. Bovendien beschikt Ennatuurlijk met ArcGIS Online ook direct over waardevolle openbare data, waaronder de Basisregistratie Kadaster, bodemgegevens en energielabels. Data die volgens Jansen zeer waardevol zijn voor Ennatuurlijk.

"Om miscommunicatie te voorkomen is het intern van groot belang dat we beschikking hebben over dezelfde actuele data."

Martijn van Vlijmen

Ennatuurlijk

Betere samenwerking

Niet alleen het engineeringsproces is gebaat bij het delen van informatie in ArcGIS Online. De software bevordert ook in grote mate zowel de interne als externe samenwerking bij Ennatuurlijk. Van Vlijmen: “Een concreet voorbeeld is dat onze commerciële medewerkers nu een apart commercieel GIS-systeem gebruiken, omdat ons huidige GIS-systeem zo traag is dat het daarvoor niet bruikbaar is. Dit commerciële systeem is al een half jaar niet meer geüpdatet. Zo komt het wel eens voor dat er belangrijke data ontbreekt en medewerkers niet op de hoogte zijn van elkaars werk. Om miscommunicatie te voorkomen is het intern dus van groot belang dat we beschikking hebben over dezelfde actuele data.” De software van Esri voorziet ook in middelen voor externe samenwerking en communicatiedoeleinden. Jansen: “We willen gebruik maken van ArcGIS StoryMaps om mooie presentaties te maken die we aan onze klanten kunnen laten zien. Daarbij werken we aan een portaal waarin we met bijvoorbeeld gemeentes beveiligd informatie delen door ze toegang te geven tot informatie in onze systemen.” Open communicatie richting de consument heeft direct toegevoegde waarde, ziet Van Vlijmen. “Onze netten zijn voor iedereen zichtbaar. Toen we drie jaar geleden in Enschede de Warmtebaan aan het aanleggen waren kregen we telefoontjes van mensen die klant wilden worden. Die hadden gezien dat we langs hun voordeur kwamen. Bij nieuwe projecten verwachten we dus ook dat als we een roadmap bijhouden van in welke nieuwe wijken we warmtenetwerken gaan aanleggen, klanten ons zullen vinden.”

Visualisatie van warmtenet in een gebied

Van de Flintstones naar de Jetsons

Volgens Jansen bleek ArcGIS uiteindelijk het systeem te zijn wat het best aan alle technische en functionele eisen voldoet. Momenteel zit het project in de Blueprint-fase, binnenkort start de implementatie. Daar kijken ze bij Ennatuurlijk naar uit. Jansen: “Eén van de tekenaars die hier nauw bij betrokken is omschreef het heel mooi: ‘We gaan van de Flintstones naar de Jetsons’. Er zijn nu zoveel losse processen die via een houtje-touwtje-constructie aan elkaar hangen. Ik ben erg benieuwd naar het moment dat we straks één goedlopend programma hebben. Het gaat ons zoveel tijd en geld schelen. Eigenlijk kunnen we nog niet eens voorzien wat ons dat gaat opleveren.” Van Vlijmen beaamt dat en benadrukt de kansen die er liggen om meer met data te gaan doen. “In de warmtesector wordt er nu nog niet zoveel met data gedaan als in bijvoorbeeld de elektriciteitssector, maar het wordt steeds belangrijker. De stap naar ArcGIS Online is voor ons echt een grote stap vooruit. We willen niet up-to-date zijn, maar klaar zijn voor de toekomst.”

Warmtenet in aanleg

Meer informatie

Meer weten over hoe ArcGIS kan bijdragen aan een efficiënter beheer van warmtenetten? Download het e-book "Efficiënt aanleggen van warmtenetten"

Willemijn Ruissen

Ennatuurlijk

Deel dit artikel: