Welkom terug bij deze tweede column in een reeks over mooie voorbeelden van de Demosite. In het vorige Esri Magazine heeft Marleen Mulder afgetrapt met een column waarin zowel de BRO als Mars centraal stonden. Deze keer heb ik de eer om een mooi voorbeeld uit te lichten. Ik ben Willem Jan Vierbergen, product consultant bij Esri Nederland. Vanuit deze rol mag ik me dagelijks bezighouden met gave voorbeelden, met name op het gebied van imagery en apps.

Demo SURE for ArcGIS

De demo die ik deze keer wil uitlichten, toont het resultaat van een mooie combinatie tussen beeldmateriaal en software: luchtfoto’s gemaakt door Kavel10 en verwerkt met SURE for ArcGIS.

Inspiratie voor GIS-professionals

Voor wie de Demosite nog niet kent: het is een galerij met ArcGIS-voorbeelden met het doel om GIS-professionals te inspireren. De demo’s zijn doorgaans gemaakt door ArcGIS-gebruikers, Esri-partners of mijn collega’s en zijn zoveel mogelijk op Nederlandse toepassingen gericht. Op de hoofdpagina staan producten zoals ArcGIS Dashboards, ArcGIS StoryMaps en ArcGIS Drone Collections. Daarnaast bieden we ruimte voor actuele thema’s zoals BIM, GeoAI en Klimaat. De demosite krijgt regelmatig een update, dus sla esri.nl/demo op als bookmark om niets te missen.

Met het nieuwe product SURE for ArcGIS is het mogelijk om 3D-producten te maken op basis van luchtfoto’s, dronebeelden én sensoren vanaf de grond. De input hiervoor bestaat uit beeldmateriaal. Dit kan aangevuld worden met LiDAR-data voor nog meer precisie. In dit voorbeeld is beeldmateriaal gebruikt van een deel van Almere en kunnen de resultaten bekeken worden in een webscene. Ik raad u aan om het zelfs eens te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld dit eens:

  • Navigeren door de 3D-mesh
  • Een eenvoudige analyse uitvoeren: - lengte/oppervlakte meten - hoogteprofiel maken
  • En bekijk wat daglicht doet in deze wijk gedurende de dag en gedurende het jaar, door tijd en datum aan te passen.
image

Detail van de mesh

Bekijk deze opname van de Esri GIS Tech voor meer inspiratie bij dit voorbeeld én om meer tussenresultaten te zien.

image

Maak zelf een hoogteprofiel

Meer Demosite?

De Demosite wordt regelmatig aangepast en geüpdatet. Heeft u of uw organisatie een actuele demo beschikbaar en mag deze openbaar gedeeld worden? Stuur een e-mail naar mmulder@esri.nl of wjvierbergen@esri.nl en wie weet krijgt hij een plek in de galerij.

Deel dit artikel: