Het gaat steeds vaker over containers als er gesproken wordt over het gebruik van software in de cloud. Software en containers – niet op het eerste gezicht een hele logische combinatie nu software al jaren digitaal beschikbaar gesteld wordt. Maar waar gaat het dan precies over? In dit artikel gaan CTO Jeroen van Winden en enterprise architect Boris Minnaert van Esri Nederland verder in op het onderwerp ArcGIS en containerization en het nieuwe product ArcGIS Enterprise on Kubernetes.

Gebruik van cloud-infrastructuur

Cloud is een breed begrip. In dit artikel gaat het over het gebruik van cloud-infrastructuur. De laatste jaren heeft dit een grote vlucht genomen. Waar cloud providers eerst hosting van machines in de cloud aanboden, bieden partijen als Google, Microsoft en Amazon nu een rijke omgeving aan die veel verder gaat dan het hosten van die machines in de cloud. Inmiddels beheren deze partijen enorme aantallen servers in zogenaamde hyperscale datacenters. Deze schaalvergroting brengt onder andere uitdagingen mee voor beheer, want hoe beheer je enorme aantallen servers en toepassingen zo efficiënt mogelijk? Google heeft hier een volautomatisch beheersysteem voor ontwikkeld en vervolgens gedoneerd aan de Open Source community. De naam van deze omgeving is Kubernetes. Kubernetes regelt zelf een aantal beheertaken die anders door beheerders zouden moeten worden uitgevoerd. Als er een piek is in de belasting, dan schakelt Kubernetes automatisch machines bij om de piek op te vangen. En als de piek voorbij is, schaalt Kubernetes automatisch weer terug. In Kubernetes draait software altijd op meerdere machines tegelijk, om hoge beschikbaarheid te garanderen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat het in Kubernetes eenvoudig is om upgrades uit te voeren zonder downtime.

Geboren in de cloud

Esri heeft de strategie om onderliggende technologie die veel ingezet wordt te ondersteunen. Dit geldt voor databases, programmeertalen, standaarden en natuurlijk ook voor platformen. Daarom ondersteunen we niet alleen Windows en Linux als platformen, maar nu ook Kubernetes. Met de komst van ArcGIS Enterprise on Kubernetes gaan we als Esri cloud-native. Om volledig aan te sluiten op de kracht van de cloud-infrastructuur is ArcGIS Enterprise opnieuw gebouwd. De software is als het ware geboren in de cloud. Precies waar de term cloud-native op doelt.

Zeecontainers, die een standaard formaat hebben, stonden model voor de digitale containers.

De zeecontainer als analogie

Om dit cloud-native concept duidelijk te maken moeten een aantal veelgebruikte termen uit deze wereld uitgelegd worden. En dat begint bij containers. Het idee van containers komt uit de werkelijke wereld van zeecontainers. De container is in de jaren '50 bedacht om een standaard te hebben voor het vervoeren van allerlei soorten goederen zonder dat daarvoor het transportmiddel aangepast moet worden. Deze containers kunnen vervolgens geplaatst worden op verschillende vormen van transport die allen gebruik maken van de containerstandaard, denk daarbij aan schepen, treinen en vrachtwagens. De digitale container stoelt op hetzelfde concept, het hebben van een standaard waarin verschillende soorten software kunnen worden geplaatst. Een bekende oplossing voor dit soort containers is Docker. Er wordt dan ook vaak gesproken over 'docker containers'. Deze digitale standaardcontainers passen in verschillende omgevingen. Het plaatsen en vullen van deze containers vindt beheerd plaats – net zoals in de haven bij zeecontainers. Voor software is dit beheer natuurlijk geautomatiseerd. Voor dit geautomatiseerde beheer is Kubernetes de bekendste oplossing.

ArcGIS Enterprise on Kubernetes

Oplossingen die cloud-native zijn gebruiken het containerconcept. Vaak worden hele kleine stukjes software gebouwd die een taak uitvoeren in de vorm van een service. Dit worden microservices genoemd. Een grote software-oplossing zoals ArcGIS Enterprise, is voor ArcGIS Enterprise on Kubernetes herbouwd als een groot aantal van dit soort microservices die vervolgens verdeeld kunnen worden over verschillende containers. ArcGIS Enterprise wordt daarmee gecontaineriseerd. Onder de motorkap is ArcGIS Enterprise on Kubernetes dus andere software dan ArcGIS Enterprise op Windows of Linux, maar functioneel zijn ze in principe gelijk. Is ArcGIS Enterprise door dat opknippen dan direct cloud-native? Nee, dat gaat nog een stap verder. Naast dat de software zelf geoptimaliseerd is voor cloud-infrastructuur, moet de software ook gebruik maken van onderliggende cloud-native software. Denk hierbij aan cloud-native databases. ArcGIS Enterprise on Kubernetes maakt hier dan ook gebruik van. De databases voor de ArcGIS Relational Datastore, maar ook voor de opslag van bestanden zijn cloud-native databases die ook draaien binnen containers. De volledige stack gebruikt zo de voordelen van een container-cluster.

Server-storage

De voordelen

De voordelen liggen in de eerste plaats op het gebied van beheer en dus ook vooral bij de IT- en GIS-beheerders. Omdat Kubernetes ontworpen is voor optimaal beheer van software in cloud-infrastructuur is ArcGIS Enterprise on Kubernetes daarmee dus ook geschikter voor implementatie in cloud-infrastructuur. Het levert een meer schaalbare omgeving op omdat de software gedistribueerd in verschillende containers optimaal gebruik maakt van de cloud-resources. Ook zorgt Kubernetes voor hoge beschikbaarheid. Een ander sterk punt is de manier van upgraden. Kubernetes regelt een update zodanig dat een oplossing niet gestopt hoeft te worden. Bij een update van ArcGIS Enterprise hoeft u dus niet meer rekening te houden met downtime en het informeren van uw medewerkers. Zij kunnen gewoon doorwerken, bij een kleine of grote update. Voor organisaties die ArcGIS Enterprise on Kubernetes gebruiken, wordt het dus eenvoudiger om bij te blijven bij de updates en releases die Esri uitbrengt. Voor de eindgebruiker lijkt er op het eerste gezicht functioneel niets te veranderen. Toch zijn er in de tweede plaats ook voordelen voor de eindgebruiker. Omdat het voor organisaties die ArcGIS Enterprise on Kubernetes gebruiken eenvoudiger wordt om bij te blijven met updates en releases, verwachten we dat nieuwe functionaliteit sneller beschikbaar komt voor eindgebruikers.

De keuze is aan u

Het is dus mogelijk om ArcGIS Enterprise op Windows, Linux of Kubernetes te gebruiken, on-premises of in de cloud – de keuze is aan u! Uiteraard kunnen de architecten van Esri met u meedenken over deze keuzes. Als u de voordelen van een cloud-native oplossing als ArcGIS Enterprise in containers wilt ervaren, dan helpen wij u graag dit een keer uit te proberen. ArcGIS Enterprise on Kubernetes is vanaf nu beschikbaar voor klanten met een Enterprise Agreement en met ervaring met Kubernetes.

Meer informatie

Meer weten over de Kubernetes? Neem contact op met contact@esri.nl.

Jeroen van Winden en Boris Minnaert

Freepik

Deel dit artikel: