ArcGIS Field Maps is een nieuwe mobiele app waarin functionaliteit gecombineerd wordt met gebruiksvriendelijkheid. Naast het vinden en bekijken van kaarten is het mogelijk om data in te winnen en locatie te tracken. Voorheen was deze functionaliteit verspreid over drie apps: ArcGIS Collector, ArcGIS Explorer en ArcGIS Tracker.

Wanneer medewerkers in het veld werkzaamheden uitvoeren hoeven zij op deze manier minder te wisselen tussen apps. Hiermee wordt naast een betere ervaring ook een hogere efficiëntie bereikt.

Kaarten raadplegen

Met Field Maps is het mogelijk om een eigen kaart (webmap), een kaart die gedeeld is met u, óf een publieke kaart te vinden en te bekijken. De interactie met een kaart is hetzelfde als u wellicht al gewend bent met ArcGIS Explorer en ArcGIS Collector. Het is mogelijk om lagen aan- en uit te zetten, de basiskaart te wijzigen, de legenda te bekijken, aantekeningen te maken en om lengtes en oppervlakten te meten.

Gegevens inwinnen

Bij kaarten waarbij het toegestaan is om nieuwe objecten toe te voegen, verschijnt een plus-symbool. Bij het gebruik hiervan kan gekozen worden voor een symbool uit het bijbehorende template en kunnen er gegevens worden toegevoegd door het invullen van een slim formulier. Zo kunnen sommige velden pas zichtbaar worden als er in een eerder veld een specifiek antwoord is gekozen. De slimme formulieren zorgen voor overzicht, tijdsbesparing en een hoge data kwaliteit.

Locatie vastleggen

Met het vastleggen van locaties is het mogelijk om direct in te zien waar collega’s zijn en zijn geweest. Voor gebruikers van de Field Maps-app is het in iedere kaart mogelijk om de eigen tracks weer te geven. Ook het in- en uitschakelen van tracking is eenvoudig voor een medewerker als hij tijdelijk niet gevolgd wil worden. Medewerkers met tracking mogelijkheden krijgen automatisch de ‘Mijn Tracks’ kaart tot zijn of haar beschikking waarin ze tracking kunnen aan-en uitzetten. Ook in iedere geopende kaart kan een gebruiker tracking direct in- of uitschakelen of een bepaalde duur van tracking inschakelen.

Lees meer over locatie vastleggen (Engels)

Veldwerk configureren

De Field Maps webapplicatie kan gebruikt worden om kaarten te configureren en te optimaliseren voor wat er nodig is in het veld. De webapp is te vinden via de app launcher in ArcGIS Online en vanaf ArcGIS Enterprise 10.8.1.

In de webapp kunnen slimme formulieren worden geconfigureerd. Een aantal mogelijkheden zijn: • Groepen: organiseer velden in groepen die standaard in- of juist uitgeklapt zijn, zodat alleen benodigde informatie direct zichtbaar is • Conditionele zichtbaarheid: vVoeg Arcade-expressies toe aan velden en groepen zodat ze alleen zichtbaar worden wanneer ze nodig zijn • Input types: specificeer de input die gegeven kan worden. Dit kan bijvoorbeeld een datum zijn met of juist zonder de tijd, eventueel beperkt tot een bepaalde periode in de tijd. Een extra voordeel is dat deze slimme formulieren niet beperkt zullen blijven tot ArcGIS Field Maps en gebruikt kunnen gaan worden door het gehele platform. De eerste stap is daarin reeds gezet in de Map Viewer (Beta) van ArcGIS Online.

Road ahead

De app zal de komende tijd nog veel verder worden uitgebreid. Planning en verdeling van taken in het veld en navigatie zullen in de loop van de tijd als functionaliteit worden toegevoegd aan ArcGIS Field Maps. Op dit moment wordt deze functionaliteit aangeboden via ArcGIS Workforce en ArcGIS Navigator. Door deze ook in ArcGIS Field Maps aan te bieden besparen veldmedewerkers straks nog meer tijd en wordt het wisselen tussen apps geminimaliseerd.

Download ArcGIS Field Maps en ga direct aan de slag.

image
image

Video ArcGIS-apps

Bekijk de speciale middagsessie ‘ArcGIS (veldwerk) apps: What’s new’, van de Esri GIS Tech 2021

Willem Jan Vierbergen

Esri Nederland

Deel dit artikel: