Eind 2020 is ArcGIS Pro 2.7 gereleased. In deze release zijn 67 nieuwe Geoprocessing Tools toegevoegd en ongeveer 50 ideeën van ArcGIS-gebruikers geïmplementeerd. Het is de hoogste tijd om een blik te werpen op de belangrijkste nieuwe elementen van deze nieuwe versie. In dit artikel leest u welke onderdelen helemaal nieuw zijn, welke collecties zijn uitgebreid en welke onderdelen een nieuwe look-and-feel hebben gekregen.

Volledig nieuw

GNSS (GPS) en ArcGIS Pro

In ArcGIS Pro is het nu mogelijk om de locatie van een computer te lokaliseren en te registreren. Dit kan dankzij de ondersteuning van satelietplaatsbepalingssystemen (GNSS), zoals het Amerikaans GPS, het Europese Galileo en het Russische GLONASS. Verbind een GNSS-ontvanger met ArcGIS Pro en laat de locatie van de computer op de kaart verschijnen. Er zijn opties om het kaartbeeld automatisch te laten meebewegen (automatic panning) en de bewegingsrichting standaard bovenaan het scherm te hebben (track-up). De GNSS-ondersteuning biedt nu ook de mogelijkheid om bij het doorvoeren van mutaties op een kaartlaag GPS-posities te registreren.

Layer blending

Fanatieke cartografen hebben Layer blending mogelijk al in de Map Viewer Bèta in ArcGIS Online uitgeprobeerd. Goed nieuws, vanaf Pro 2.7 kunnen ook in de desktop software naar hartelust kaartlagen worden gemengd. Layer blending maakt kaarten aantrekkelijk en helpt bovendien om bepaalde informatie beter uit te lichten. Het geeft u in vergelijking met transparantie veel meer controle over de kleuren en texturen van de lagen. Een voorbeeld: combineer het Actueel Hoogtebestand Nederland met de Geomorfologische Kaart. Het resultaat is een kaart met ogenschijnlijke diepte en contrast, waardoor hoogteverschillen aan de geomorfologie gelinkt kunnen worden zoals de kustduinen en de Utrechtse Heuvelrug. Maak zelf kennis met de verschillende mogelijkheden van layer blending of raak geïnspireerd door dit blog.

Eyedropper

De Eyedropper, ook wel pipet genoemd, is toegevoegd aan het kleurenpalletvenster. Voor wie hem niet kent: deze werkt hetzelfde als in de verschillende Microsoft Office-producten. Met de Eyedropper kunnen kleuren direct worden herkend, opgenomen en ingezet worden voor gebruik: klik met het pipet op een bestaande kaartlaag en neem direct de kleur over. Het zoeken naar kleurcodes is hiermee verleden tijd!

Uitbreidingen

Hoogteprofielen intekenen

De Exploratory analysis toolset is uitgebreid met een interactieve tool voor het weergeven van hoogteprofielen: Elevation Profile. Trek een lijn in de scene en de onderliggende hoogtegegevens van deze lijn worden in een grafiek afgebeeld. De tool berekent tevens statistieken zoals de minimale, maximale en gemiddelde hoogte. De weergave kan vervolgens als afbeelding (.jpg, .png, etc.) worden gedeeld. Indien beschikbaar kan ook een lijnendataset als input worden gegeven.

Geavanceerde 3D-modellen

De 3D object feature class is een nieuw 3D-datatype dat als het geavanceerde broertje van de multipatch kan worden gezien. Net als multipatches omvatten ze de geometrie van objecten in de 3D-ruimte, alleen zijn ze aangevuld met een rijkere set aan eigenschappen zoals reflectie, schaduw of ruwheid die zijn meegekomen vanuit 3D-ontwerpsoftware zoals Maya of Blender. 3D object feature class layers bevatten dan ook een efficiëntere textuur-opslag dan multipatches. ArcGIS Pro bevat sinds deze release ook een Geoprocessing Tool om de 3D Object feature layers na eventuele aanpassing weer in kunnen te lezen in 3D-ontwerpsoftware, dankzij export opties naar de 3D-bestandsformaten: .dae, .fbx, .gltf, .glb en .obj.

Mobile Geodatabase

De Mobile Geodatabase is een nieuw type geodatabase in ArcGIS Pro 2.7. Net als in bestaande geodatabases kan er geografische data worden opgeslagen en gebruikt worden voor geoprocessing tools en scripts. Nieuw is dat een Mobile Geodatabase wordt opgeslagen in een SQLite-database. Dit type database wordt op verschillende platformen gebruikt en ondersteund. Het is één bestand en daarom eenvoudig te verplaatsen.

Efficiënt editen

Er is een nieuwe manier toegevoegd om op een snelle manier data te creëren: Array editing. Met Array editing is het mogelijk om 2D- of 3D-objecten meermaals in de lengte, breedte en/of hoogte te kopiëren. Kies een gewenste afstand tussen de objecten en laat de rijen (arrays) ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het maken van een veld vol zonnepanelen, fruitbomen of auto’s op een parkeerplaats zoals hieronder. Alle gangbare datatypes kunnen als input worden gegeven.

Meer inzicht met nieuw grafiektype

Er is een nieuw grafiektype beschikbaar: de Matrix Heat Chart. Een Matrix Heat Chart visualiseert relaties tussen categorische variabelen. Dit kunnen ook veranderingen over de tijd zijn. Er zijn verschillende aggregatiemethoden zoals het gemiddelde, de som of mediaan. In onderstaande Matrix Heat Charts zijn het aantal COVID19-meldingen en ziekenhuisopnamen per provincie over de tijd afgezet, waardoor een duidelijk patroon is af te leiden.

Iterate Layers in de Model Builder

Met de nieuwe Iterate Layers-tool is het mogelijk om een tool te laten herhalen (itereren) over verschillende kaartlagen. Er kan worden gefilterd op laageigenschappen zoals visibility en state, waardoor het model efficiënter draait. Ook handig: de Add to Display command is nu beschikbaar in ModelBuilder. Met deze functie kan het resultaat direct op de kaart worden geplot.

Delen van service definitions

Service Definitions van Web Layers kunnen nu ook apart worden opgeslagen, om het vervolgens in een ander portaal te publiceren of te bewaren voor een later moment.

Nieuwe Looks

Pop-up

De default weergave van een pop-up is gewijzigd. Ze hebben een iets strakkere look gekregen en worden nu ook ondersteund wanneer ArcGIS pro in Darkmode staat. Terug switchen naar de klassieke weergave is mogelijk.

Startpagina

Op de startpagina van ArcGIS Pro staan nu handige verwijzingen naar Esri-webpagina’s voor zowel nieuwe als ervaren ArcGIS-gebruikers. Blijf op de hoogte via de What’s New, Learn ArcGIS en ArcGIS Blogs-pagina of haal informatie op over de migratie van ArcMap naar ArcGIS Pro.

Meer over ArcGIS Pro 2.7

Bekijk het volledige overzicht van de nieuwe mogelijkheden in ArcGIS Pro 2.7 of bekijk de video van de Esri GIS Tech 2021. Meer weten over de overstap van ArcMap naar ArcGIS Pro? Kijk dan deze presentatie van het ArcGIS Pro Event terug.

Presentatie over alles wat er nieuw is in ArcGIS Pro bekijken?

Marleen Mulder

Esri Nederland

Deel dit artikel: