Welkom bij Bruijnings Beste Blogs, een nieuwe column waarin ik in elk magazine de leukste, beste, leerzaamste en vooral meest inspirerende ArcGIS blogs deel. Wie is ik in dit geval? Dat ben ik, Ruben. En de achternaam raden jullie vast met deze titel, die is Bruijning. Ik ben product consultant bij Esri Nederland en een belangrijk deel van mijn werk is mensen inspireren met ArcGIS. En het kan nooit kwaad om zelf ook geïnspireerd te raken bij tijd en wijle… en daarvoor gebruik ik regelmatig de blogs. Ik zal elke column drie eerder verschenen blogs uitlichten. Deze blogs worden geschreven in de Verenigde Staten, dus ze zijn Engelstalig. (Tip: leest u liever Nederlands, vertaal websites zijn behoorlijk veel beter dan een paar jaar terug!)

How did they make that dashboard?

Een van mijn favoriete ArcGIS-apps is ArcGIS Dashboards. Het is een ideale tool om data te visualiseren. Hierdoor kan ik op zeer efficiënte wijze data omzetten in informatie! En hoewel je behoorlijk snel mooie resultaten krijgt, zit er best veel diepgang in de mogelijkheden als je verder graaft…

Een goede manier om meer te weten te komen wat er allemaal kan, is kijken wat anderen hebben gedaan. Er zijn zo ontzettend veel dashboards beschikbaar. En zou het niet fijn zijn om eens achter de schermen te kunnen kijken hoe die dashboards gemaakt zijn? Nou, dat kan! In dit blog leest u hoe u een kopie van een dashboard kan maken (tenzij de gebruiker heeft aangegeven dat het niet mag). Deze kopie verschijnt in uw eigen content, wat de mogelijkheid biedt om achter de schermen te kijken en te ontdekken hoe een ander het dashboard geconfigureerd heeft! En wilt u verder lezer? Er zijn meerdere interessante blogs verschenen over de mogelijkheden die de bèta van ArcGIS Dashboards biedt! (Spoiler: meer data en de kracht van Arcade gebruiken!)

What's new in ArcGIS StoryMaps

StoryMaps maken het mogelijk om de mooiste verhalen te vertellen met de kracht van de kaart. Deze app is niet alleen maar voor de GIS-specialist relevant, maar kan de brug bouwen naar bijvoorbeeld communicatie- afdelingen om de waarde van de geo-data voor een groter publiek toegankelijk te maken. En de ontwikkelingen gaan razendsnel.

Het blog waarnaar ik verwijs, gaat over de nieuwste toevoegingen qua functionaliteit. Persoonlijk houd ik erg veel van fotograferen. En ik denk dat een verhaal altijd beter wordt door goede foto’s te gebruiken. De nieuwe functionaliteit van het maken van een fotogalerij, is dan ook ontzettend aan mij besteed. Maar stop alstublieft niet met lezen na dit blog… Naast blogs over functionaliteit, zijn er ook veel blogs beschikbaar over hoe je beter verhalen verteld. Of over hoe u rekening kan houden met mensen met een beperking door extra informatie toe te voegen aan bijvoorbeeld afbeeldingen, links enzovoort. Zo wordt elke StoryMap die u maakt een stukje beter.

Map Viewer Beta: year in review

Er vindt momenteel een grote upgrade plaats in ArcGIS. De Map Viewer wordt vernieuwd. En dit is een fundamentele verbetering! De nieuwe Map Viewer is gemaakt met JavaScript 4, hierdoor is deze sneller, veelzijdiger en biedt het mogelijkheden waar vele van u al lang op zitten te wachten. (Hint: group layers) Het afgelopen jaar is de nieuwe Map Viewer in bèta geweest, en met de geplande voorjaarsupdate van ArcGIS Online wordt het dé Map Viewer. (Ter geruststelling, de huidige blijft nog een tijd beschikbaar als Map Viewer Classic.)

In dit blog worden alle ontwikkelingen van de Map Viewer nog eens benoemd en getoond. Ik adviseer een ieder om snel te gaan oefenen met de nieuwe Map Viewer. Maak er nóg mooiere kaarten mee, gebruik technieken als layer blending of nieuwe visualisatiemogelijkheden zoals dot density om de boodschap nóg beter over te brengen. Wat mij vooral aanspreekt in de nieuwe Map Viewer is dat je snel kunt experimenteren met wat wel en niet goed werkt in de kaart. Zoals bijvoorbeeld het snel kijken of een kleurenschema goed werkt of wat een specifiek filter doet met de data. Dit was alweer mijn eerste column. Ik verheug mij nu al om de volgende te mogen schrijven. Laat het mij weten als je graag een bepaald onderwerp hier wilt terug zien komen, of als u zelf een blog heeft ontdekt waarvan u denkt, dit moet iedereen lezen. U kunt mij mailen via rbruijning@esri.nl. En omdat dit de eerste is, gun ik mijzelf nog een laatste tip: iedereen die mij een beetje kent weet dat ik groot fan ben van de Esri huis-cartograaf John Nelson. Ook hij deelt regelmatig blogs. U kunt op de blogpagina onder andere op auteur zoeken, dus bij deze, een link naar alle John Nelson blogs. Heel veel leesplezier en tot de volgende keer.

Op zoek naar meer inspiratie?

Bekijk de presentaties van de Esri GIS Tech 2021

Deel dit artikel: