Welkom bij deze nieuwe en terugkerende column in het Esri Magazine. Hier leest u vanaf nu mooie voorbeelden van de Demosite uitgelicht door ons, Willem Jan Vierbergen en Marleen Mulder. Ik, Marleen heb de eer om de eerste column af te trappen. Als product consultant houd ik me dagelijks bezig met de nieuwste mogelijkheden van de software en toon deze in demo’s tijdens evenementen en bij organisaties. Niet geheel verrassend (gezien mijn 3D-specialisatie) begin ik in deze column met twee 3D-GIS gerelateerde demo’s.

Demo in de Spotlight

De eerste demo die ik aan jullie wil voorstellen heeft een plek bemachtigd op de BRO-pagina. Het betreft een StoryMap over BRO-data waar de lezer scrollenderwijs wordt meegenomen langs de inhoud van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) en 2D-kaarten en 3D-scenes illustreren hoe BRO-data in ArcGIS gevisualiseerd kan worden. Bekijk zelf de boringen, sonderingen, REGIS II en voxeldata in 3D. Deze demo is tevens een mooi voorbeeld hoe een StoryMap kan worden ingezet als informatief en interactief communicatiemiddel.

Demosite

Voor wie de Demosite nog niet kent: het is een galerij met ArcGIS-voorbeelden met het doel om GIS-professionals te inspireren! De demo’s zijn doorgaans gemaakt door ArcGIS-gebruikers, Esri-partners of mijn collega’s en zijn zoveel mogelijk op Nederlandse toepassingen gericht. Op de hoofdpagina staan producten zoals ArcGIS Dashboards, ArcGIS StoryMaps en ArcGIS Drone Collections. Daarnaast bieden we ruimte voor actuele thema’s zoals BIM, GeoAI en Klimaat. De demosite krijgt regelmatig een update, dus sla esri.nl/demo op als bookmark om niets te missen.

Voor de tweede demo verlaten we Nederland toch even, omdat deze plek toch wel erg bijzonder is om te ontdekken. De demo die ik wil uitlichten is te vinden op de Apps op maat-pagina en betreft de 3D-app van de planeet Mars gemaakt met de ArcGIS API for JavaScript. Dankzij beschikbare data (zoals een speciaal coördinatensysteem voor Mars, hoogtemodellen en gedetailleerde luchtfoto’s) hebben Esri-collega’s deze applicatie kunnen ontwikkelen.

Ga zelf op onderzoek uit en maak gebruik van de beschikbare tools om Mars mee te ontdekken: Wandel door de kraters, teken een hoogteprofiel of plaats de omvang van Nederland op het oppervlak om verhoudingen te vergelijken.

Meer Demosite?

De Demosite wordt regelmatig aangepast en geüpdatet. Heeft u of uw organisatie een actuele demo beschikbaar en mag deze openbaar gedeeld worden? Stuur een e-mail naar mmulder@esri.nl of wjvierbergen@esri.nl en wie weet krijgt hij een plek in de galerij.

Deel dit artikel: