ProRail is een van de grootste grondbezitters van Nederland. De geografische data van de nationale spoorwegbeheerder zijn relevant voor talloze partijen. Het bedrijf gebruikt onder meer de Levende Atlas van Esri om die gegevens vrij te geven en beschikbaar te stellen. “Wij vinden het prettig als andere partijen onze data op een overzichtelijke manier kunnen vinden en gebruiken.”

GIS-adviseur Rob Waringa en manager Informatie Thymo van den Brug vertellen dat ProRail er bewust voor kiest om data vrij te geven. “Wij delen kaarten, algoritmes, trainingsets, enzovoorts”, legt Van den Brug uit. “In het buitenland zijn overheidspartijen daar soms wettelijk toe verplicht. In Nederland niet. Wij kiezen ervoor om dat wel te doen, behalve als het gaat om vertrouwelijke informatie. Ons beleid is: delen, tenzij.”

Wat is de Levende Atlas

De Levende Atlas bevat data over duizenden onderwerpen en gecureerde kaarten die direct in ArcGIS te gebruiken zijn. Met aanvullende data en kaartlagen kunnen afnemers meer betekenis geven aan hun eigen data. De Levende Atlas wordt continu uitgebreid en geüpdatet en bevat onder andere basiskaarten en -registraties, hoogte- en demografische gegevens en data van ProRail. ProRail gebruikt de Levende Atlas vooral om data te delen die zakelijke partners kunnen gebruiken voor hun eigen analyse- en GIS-systemen. Op dit moment zijn via de Levende Atlas meer dan 25 services van het bedrijf te bereiken. De ProRail Basiskaart bevat een overzicht van de belangrijkste elementen, zoals gebiedsindelingen, de ProRail Luchtfotoservice en verschillende spoorgerelateerde objecten. Die gegevens zijn overigens ook afzonderlijk van elkaar beschikbaar.

GIS-adviseur Rob Waringa

Manager Informatie Thymo van den Brug

Beter vindbaar en beter beschreven

ProRail geeft al jaren gegevens vrij. Voorheen was vindbaarheid vaak een probleem. “Onze informatie heeft vooral waarde als ze gevonden wordt”, geeft Van den Brug aan. “De Levende Atlas is een kanaal voor mensen om die informatie te bereiken.” Dat is niet alleen een voordeel voor ArcGIS-gebruikers, maar ook voor ProRail zelf. Waringa: “Vroeger belden mensen ons op met de vraag of we data konden aanleveren. Met de Levende Atlas hebben we een service waarmee afnemers zelf de gewenste gegevens kunnen vinden en gebruiken.”

Duizenden hits per maand

ProRail is blij met de Levende Atlas. Waringa: “We zijn tevreden over de samenwerking met Esri en over de atlas zelf. ArcGIS is gebruiksvriendelijk en we hebben op technisch vlak geen problemen ondervonden. Daarnaast is het gebruik van onze data de afgelopen maanden enorm toegenomen. Sommige services, zoals de gebiedsindelingen, krijgen maandelijks duizenden hits.” Een mogelijke vervolgstap zou volgens Van den Brug zijn om het gedrag van de gebruikers in kaart te brengen. “We weten niet wie onze services gebruiken en waarvoor. Het zou best kunnen dat we via de data van de Levende Atlas een interessant voorstel krijgen van een zakelijke partner. Dat willen we kunnen achterhalen.” Ook zou ProRail graag in contact willen komen met topgebruikers. “Die kunnen we onder het genot van een kop koffie vragen hoe we onze services kunnen verbeteren.” ProRail blijft in elk geval volop services en kaartlagen toevoegen aan de Levende Atlas.

“ProRail stelt waardevolle data beschikbaar”

“ProRail is een innovatieve organisatie die over een schat aan landelijke data beschikt”, stelt Ellen van den Berg, content-engineer bij Esri Nederland. “Ik ben dan ook verheugd dat hun waardevolle data via Esri’s platform beschikbaar zijn, zodat andere ArcGIS-gebruikers eenvoudig actuele en betrouwbare data kunnen inzetten om tot betere besluitvorming te komen.” Het implementatieproces heeft ProRail ook verder geholpen, vertelt Waringa. “Voordat we een service op de Levende Atlas kunnen publiceren, moeten de metadata aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er moeten tags en een thumbnail zijn toegevoegd, we moeten een beschrijving geven, er moet een e-mailadres vermeld zijn, et cetera. Door dit strakke format aan te houden, dwingen we onszelf om onze eigen gegevens beter te beschrijven.”

Meer informatie

Beschikt uw organisatie over landsdekkende data die een mooie toevoeging zouden zijn aan de Levende Atlas? Stuur een bericht naar contact@esri.nl. We gaan graag met u in gesprek!

Tekstschrijvers.nl

Tom Nauta

Vincent Basler (foto Thymo van den Brug)

Deel dit artikel: