Sinds dit jaar heeft ArcGIS Online een nieuwe generatie configureerbare apps, ArcGIS Instant Apps. Met Instant Apps kan een kaart snel worden omgezet in een informatieproduct naar uw eigen wensen en aansluiten op het thema van de kaart.

Instant Apps bestaat uit een verzameling van app-templates waarmee u snel aan de slag kunt. Er zijn apps om bijvoorbeeld een eenvoudige kaartviewer te maken, een galerij aan kaarten te tonen of om een app te maken waar je snel kan zien wat er in de buurt te vinden is. De apps kunnen via een wizard geconfigureerd worden. Deze is er in twee vormen; de snelle vorm voor de meeste basis-instellingen en de vorm waarin alle opties in te stellen zijn. Bijvoorbeeld het instellen van de juiste webmap, de pop-ups, welke knoppen er getoond moeten worden en op welke locatie in de app deze knoppen moeten komen. Alle apps zijn ontwikkeld zodat ze ook gebruikt kunnen worden op een mobiel apparaat. De apps zijn zowel beschikbaar in het Engels als in het Nederlands, afhankelijk van de instellingen van de gebruiker. Daarnaast is bij het ontwikkelen van de apps rekening gehouden dat de apps ook gebruikt moeten kunnen worden door mensen met een visuele beperking, door ondersteuning van 'Alternatieve teksten', welke door de meeste schermreaders kunnen worden opgelezen.

Instant App-galerij

Een aantal apps in de Instant App-galerij zullen bekend voorkomen. Zo waren bijvoorbeeld de Attachment Viewer en de Interactive Legend-app al beschikbaar in de voorloper van de Instant Apps, de Configurable Apps. Het aanmaken van een Instant App kan vanuit drie locaties. De eerste locatie waar u een app kunt configureren is via de App Maken-knop die te vinden is op de contentpagina. Op de detailpagina van een webmap staat aan de rechterkant de knop Webapp maken. In de keuzelijst staat hier de mogelijkheid om Instant Apps te maken. De laatste optie is te vinden in de nieuwe Map Viewer. Hier staat aan de linkerkant een knop naar het overzicht van de Instant Apps.

Galerij met Instant Apps

Na het openen van de Instant Apps-optie verschijnt er een galerij met templates. Hier kan een keuze gemaakt worden welk template het beste past bij de toepassing. Een webmap met een laag met bijlages, zoals foto’s, leent zich uitermate voor de Attachment Viewer. Als voorbeeld heb ik hier een webmap genomen met de routes en foto’s die deelnemers van de Esri GIS Conferentie 2021 hebben genomen tijdens het Virtuele Run/Walk/bike-evenement. Aan de linkerkant van het scherm zien we alle genomen foto’s en rechts in de kaart alle routes en locaties waar de foto’s genomen zijn. Door de kaart te verplaatsen wordt automatisch de lijst met foto’s aangepast. Deze app is binnen vijf minuten volledig te configureren!

De Attachment Viewer toont foto’s naast de kaart.

Dezelfde webmap kan ook gebruikt worden voor de Nearby-app. Deze app is ideaal om op basis van een opgegeven adres of een klik op de kaart binnen een opgegeven straal informatie op te vragen rondom deze locatie. Bijvoorbeeld: geef alle foto’s en routes binnen 10 kilometer van mijn huis of de plek waar ik wil wandelen. Of: waar kan ik de dichtstbijzijnde papiercontainers vinden?

Configureren Instant App

Voor het kiezen van een app is er de mogelijkheid om eerst een voorbeeld van de betreffende app te starten. Daarin wordt met voorbeelddata de werking van de app uitgelegd. Erg handig als je niet precies weet of de app geschikt is voor uw toepassing. Nadat de keuze is gemaakt configureert u de app in vijf korte stappen:

1. Kies een webmap of pas er een aan. Hier wordt ook een beschrijving van de kaart aangeboden voor mensen met een visuele beperking.

2. Voer de naam van de app in, zoals deze bovenaan de app zichtbaar wordt.

3. Voeg functies toe, zoals bijvoorbeeld een zoek- en zoomknop.

4. Kies de lichte of donkere versie van de app waar de verschillende widgets in de app getoond worden. Door middel van slepen plaatst u de widgets snel in één van de vier hoeken. De volledige setup van de app heeft meer opties om de app nog meer te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een kleurenschema toe te passen door middel van een eigen CSS-bestand. 5. Nadat alle instellingen zijn gedaan publiceert u de app en kan deze direct gedeeld worden. Doe dit publiekelijk of alleen met de organisatie. Vervolgens kunt u de app via sociale media-kanalen delen en via een iframe op een bestaande website plaatsen. Na het publiceren van de app komt deze beschikbaar op de contentpagina van de persoon die de app gepubliceerd heeft. Daarnaast verschijnt de app ook op de startpagina van de Instant Apps. Van daaruit kan de app weer worden aangepast en kunt u de app gebruiken als template voor nieuwe toepassingen.

Bèta Instant Apps

Een aantal apps in de app-galerij zijn in bèta te vinden. Deze zijn nog in ontwikkeling maar worden wel alvast beschikbaar gesteld zodat ze uitgeprobeerd kunnen worden. Maar ook zodat er feedback gegeven kan worden hoe deze apps zich verder moeten ontwikkelen. Met de september-release van ArcGIS Online zijn de volgende apps in bèta gekomen: de Chart Viewer, de Slide App en de Count Down App. Met de Chart Viewer kunnen grafieken die geconfigureerd zijn in de Map Viewer naast de kaart worden getoond. Interactie tussen kaart en grafiek is mogelijk zodat er patronen zichtbaar worden vanuit de kaart en grafiek. Er worden maximaal twee grafieken tegelijk getoond in de app.

Bèta Chart Viewer met grafiek van energielabels per pand

De Slide App biedt de mogelijkheid om een app te maken met tijdgebonden data. Hieronder zien we een voorbeeld waar een webmap wordt gebruikt die de verspreiding van positief geteste mensen in de eerste weken van de coronapandemie in Nederland toont. Hierop is goed te zien hoe het noorden van Nederland relatief lang weinig geregistreerde besmettingen had. Naast tijd kan ook een numerieke waarde gebruikt worden in de schuifregelaar om zo patronen te ontdekken.

Deze Slide App toont de verspreiding van positief geteste mensen op COVID-19 in de eerste weken van de pandemie

2D- en 3D-apps

Veel van de Instant Apps hebben een webmap als input en zijn dus 2D-apps. Een aantal apps ondersteunt ook 3D-webscenes. De eerste is de 3D Viewer waarmee een volledige viewer met 3D-functionaliteit kan worden geconfigureerd. In de app is het bijvoorbeeld mogelijk om hoogteprofielen en doorsnedes te maken. De Countdown of Aftellen App is de tweede app die zowel een 2D-webmap als een 3D-webscene ondersteunt. Met deze app kunt u een lijst met geschikte locaties opnemen die één voor één getoond worden. Wat zijn de tien beste locaties voor een nieuw winkelpand en hoe ziet de omgeving eruit in 3D? Met de nieuwe Simple of Eenvoudig App maakt u op een snelle maar efficiënte manier een webapp op basis van een webmap of webscene. De focus van de app is gericht op de kaart. Tenslotte is er nog de Portfolio App. Dit is een interessante app die meer biedt dan alleen het tonen van een webmap of webscene. Deze app kan, zoals de naam al aangeeft, een verzameling webmaps, webscenes, maar ook andere Instant Apps bevatten. Met een handig navigatiemenu wisselt u snel tussen de verschillende items. Dit is met name een app die erg geschikt is om een grootschalig project met informatieproducten logisch te ordenen en te presenteren.

Instant Apps in ArcGIS Enterprise

In ArcGIS Enterprise komen de Instant Apps beschikbaar vanaf versie 10.9. Deze versie wordt medio november 2021 gelanceerd. De inhoud van Instant Apps in ArcGIS Enterprise is vergelijkbaar met de Instant Apps in ArcGIS Online.

De Nearby/In de Buurt App met routes en foto’s binnen een bepaalde afstand van opgegeven punt

Keuze om Instant Apps te starten vanuit de Web Viewer

Keuze om Instant Apps te starten vanuit contentpagina

Keuze om Instant Apps te starten vanuit item-pagina Webmap

Meer informatie?

Wilt u meer weten over Instant Apps? Bekijk dan de productenpagina van ArcGIS Instant Apps.

Ernst Eijkelenboom

Esri Nederland

Deel dit artikel: