Welkom terug bij deze vierde column in een reeks over mooie voorbeelden van de Demosite. In mijn vorige column heb ik geschreven over een voorbeeld van SURE for ArcGIS en heb ik laten zien dat met goede input imagery prachtige 3D-producten gegenereerd kunnen worden. In sommige gevallen is de input imagery zélf juist het belangrijkste. Welkom bij… Oriented Imagery.

Demosite

Voor wie de Demosite nog niet kent: het is een galerij met ArcGIS-voorbeelden met het doel om GIS-professionals te inspireren. De demo’s zijn doorgaans gemaakt door ArcGIS-gebruikers, Esri-partners of mijn collega’s en zijn zoveel mogelijk op Nederlandse toepassingen gericht. Op de hoofdpagina staan producten zoals ArcGIS Dashboards, ArcGIS StoryMaps en ArcGIS Drone Collections. Daarnaast bieden we ruimte voor actuele thema’s zoals BIM, GeoAI en Klimaat. De Demosite krijgt regelmatig een update, dus sla esri.nl/demo op als bookmark om niets te missen.

Best of both worlds

Met Oriented Imagery is het mogelijk om bronfoto’s te relateren met de kaart. Het voordeel is dat dit allerlei foto’s kunnen zijn: luchtfoto’s, dronefoto’s, maar bijvoorbeeld ook 360 graden foto’s vanaf auto’s of foto’s die tijdens veldwerk zijn gemaakt met een telefoon of tablet. Door de originele foto’s met de mesh te combineren, krijgen we ‘best of both worlds’: een 3D-omgeving om in te navigeren en een goed beeld te krijgen van de omgeving, en de originele foto’s waarin alle details waarneembaar zijn.

Voor het voorbeeld dat ik deze keer wil uitlichten gaan we naar het romantische Chateau de la Colaissière in de Franse regio Anjou. Van dit middeleeuwse kasteel zijn drone-opnames gemaakt. De beelden zijn gebruikt in Site Scan for ArcGIS. Dat gebruikt tegenwoordig ook SURE for ArcGIS als motor, om er 3D-producten van te maken. De originele foto’s zijn minstens zo interessant. Voor optimale weergave van details, cruciaal bij bijvoorbeeld inspecties, zijn de originele foto’s het beste materiaal. In ArcGIS Experience Builder kunnen we beide producten combineren met de Oriented Imagery widget. Daarmee kunnen we de details en daarmee ook de onderhoudsbehoefte van het middeleeuwse kasteel goed zien.

image

Links: 3D-beeld in Site Scan for ArcGIS. Rechts: dronebeeld van het Chateau de la Collaisière.

Bekijk hier het Chateau

Om zelf te proberen:

  • Klik op verschillende plekken in en rond het kasteel om de originele foto’s op te vragen.
  • Gebruik de navigatietool om in het kompas direct andere foto’s van dezelfde locatie op te vragen.
  • Zoom in op een foto en bekijk in de scene hoe de rode dekkingsindicator verandert.
image

3D-mesh

image

Superimpose van een originele foto over de mesh

Meer Demosite?

De Demosite wordt regelmatig aangepast en geüpdatet. Heeft u of uw organisatie een actuele demo beschikbaar en mag deze openbaar gedeeld worden? Stuur een e-mail naar mmulder@esri.nl of wjvierbergen@esri.nl en wie weet krijgt hij een plek in de galerij.

Deel dit artikel: