Ontdek de kracht van fotogrammetrie en haal veel meer waarde en afgeleide informatie uit luchtfoto’s. SURE voor ArcGIS is technologie voor fotorealistische oppervlaktereconstructie van de werkelijkheid. Met luchtfoto’s als basis maakt de technologie afgeleide producten, waaronder DSM-orthofoto’s en 3D-meshes. Organisaties gebruiken deze dataproducten voor slimme mutatiesignalering, karteren en objectherkenning met GeoAI.

Wat is een DSM-orthofoto?

Een DSM-orthofotomozaïek is een nauwkeurig luchtfoto-eindproduct dat zodanig automatisch door technologie bewerkt wordt middels een DSM (Digital Surface Model) dat de omvalling (de hoek tussen de camera en de grond) 0% bedraagt. De luchtfoto-opnames met hoge overlap en nauwkeurige oriëntatiegegevens dienen als input, waarbij de DSM als geometrische basis dient. Een DSM-orthofotomozaïek (ook geduid als True Ortho) onderscheidt zich op vier punten van de klassieke orthofoto: 1. Uniforme schaal over het gehele beeld 2. Nauwkeurige 2D-posities van objecten 3. Volledige horizontale afstand, onafhankelijk van waar gemeten wordt 4. Geen omvalling Een DSM-orthofotomozaïek is uitermate geschikt als basiskaart, als input voor objectherkenning, mutatiesignalering en om mee te karteren.

Links: Beeldmateriaal, 8 cm, nadir 80/20 overlap, regio Utrecht Rechts: DSM-orthofoto, data van Kavel 10, 3 cm, nadir 80/60 overlap, regio Utrecht

Wat is een 3D-mesh?

De 3D-mesh is een intuïtieve fotorealistische weergave van onze wereld op een schaal van 1:1. De geometrie wordt via driehoekige vlakken beschreven en voorzien van texturen op basis van de ingevoerde luchtfoto-opnames. De 3D-mesh wordt, net als de DSM-orthofotomozaïek, gemaakt uit gefilterde punten die het resultaat zijn van Dense Image Matching. De 3D-mesh bevat veel details, zoals gevels van gebouwen, de vorm van bomen of hangende constructies. Het biedt een zeer realistische benadering van onze wereld en is te bekijken vanuit elke hoek. Door het in ArcGIS te combineren met andere databronnen, zoals basisregistraties, vormt de mesh de link tussen de echte wereld vastgelegd op beeld en de wereld zoals die wordt vastgelegd in objectregistraties. Een 3D-mesh wordt gebruikt voor uiteenlopende toepassingen, zoals 5G-netwerkplanning, 3D-stadsmodellen, objectherkenning, mutatiesignalering, infrastructuurplanning, communicatie, veiligheid, scenarioplanning en zichtbaarheids- en schaduwanalyse.

3D-mesh gemaakt door Esri Nederland gecombineerd met data van SPOTinfo, data van Kavel 10, 3 cm, nadir 80/60 overlap, regio Utrecht

3D-mesh gemaakt door Esri Nederland, data van Kavel 10, 3 cm, nadir 80/60 overlap, regio Utrecht

SURE for ArcGIS

SURE for ArcGIS is technologie voor fotorealistische oppervlaktereconstructie van de werkelijkheid. Het biedt extra mogelijkheden voor luchtkarteringsprojecten die gebruikmaken van datasets die zijn opgenomen met luchtfoto- of dronecamera’s in zowel nadir- en oblique en optioneel ook aangevuld met LiDAR. Zonder beperking in beeldresolutie, kunt u 3D-meshes, digital surface model-orthofotomozaïeken (DSM) en puntenwolken produceren. SURE for ArcGIS biedt een eenvoudig in te stellen interface en de mogelijkheid voor specifieke instellingen en voldoet aan de standaarden voor de luchtfoto-industrie.

Ga zelf aan de slag of laat uw data door Esri Nederland verwerken

Heeft u interesse in SURE for ArcGIS? Om aan de slag te gaan heeft u luchtfoto’s nodig (nadir, en optioneel oblique) en de oriëntatiegegevens bij elke foto. SURE for ArcGIS werkt op basis van Dense Image Matching. Voor een DSM-orthofoto zijn alleen nadirbeelden vereist. Voor een 3D-mesh zijn dit zowel nadir- als obliquebeelden. De licentiëring is flexibel en kan op een enkel systeem worden uitgevoerd, of op een cluster van machines voor snellere verwerking. Geen behoefte om zelf de verwerking uit te voeren? Daar is een oplossing voor. Esri Nederland kan u begeleiden in de realisatie van de dataproducten die met SURE for ArcGIS kunnen worden geproduceerd. U levert dan de beelden en oriëntatiegegevens, waarna experts van Esri Nederland de verwerking uitvoeren op een hiervoor speciaal ingericht en geoptimaliseerd verwerkingscluster. Dit heeft als voordeel dat u snel resultaten kunt verwachten en zelf geen hoge investering hoeft te doen in hardware en kennis voor de verwerking.

Webinar 'Maak kennis met 3D-meshes en DSM-orthofoto's

Meer weten over SURE for ArcGIS, de dataproducten die u er mee kunt maken en de toepassingsmogelijkheden? Bekijk dan de webinar 'Maak kennis met 3D-meshes en DSM-orthofoto's, waarin Joris Bak ingaat op de meerwaarde van 3D-meshes en DSM-orthofoto’s.

Meer weten over SURE for ArcGIS?

Klik hier

Deel dit artikel: