Geo-informatie bevindt zich al lang niet meer slechts op één afdeling van een organisatie. Waar vroeger alleen de GIS-specialist aan de slag ging met kaarten, is tegenwoordig in veel organisaties geo-informatie op iedere afdeling te vinden. Zoals op managementniveau, waar steeds vaker dashboards worden gebruikt om inzicht te krijgen in performance. Steeds meer organisaties weten de kracht van geo-informatie breed in te zetten en er is steeds meer vraag naar professionele kennis over geo-informatie.

Atos Nederland, partner van Esri Nederland, ervaart deze verandering in de markt ook. Daarom vroegen wij Robert Buis, Competence Lead Geoinformatie bij Atos Nederland, wat de groeiende vraag naar geo-informatieproducten voor organisaties in de consultancybranche betekent.

Wybren Raap (training content manager bij Esri Nederland) in gesprek met Robert Buis (Competence Lead Geoinformatie bij Atos Nederland)

Waarborgen van kwaliteit

Buis: “Voor veel organisaties krijgt geo-informatie een steeds prominentere rol binnen de informatievoorziening. Het is niet het centrale platform waar alles op draait, maar wel een platform waar veel technologieën aan zijn gelinkt. Hierdoor bevindt geo-informatie zich steeds meer in het hart van de informatievoorziening.” “We zien dat 90% van onze klanten gebruikmaakt van Esri-technologie. Wat weer leidt tot vraag naar consultants die kennis hebben van ArcGIS. In ons team is daarom een groep gevormd van Esri-experts. Zij focussen zich op het kennis vergaren en up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen van Esri-technologie om aan deze vraag te kunnen voldoen,” aldus Buis. Het hebben van experts is binnen Atos Nederland niet het enige wat ze doen om bij te blijven bij de vraag van de markt. Ook de behoefte aan certificaten is gegroeid. De klant wilt er zeker van zijn dat de juiste kennis wordt ingekocht voor hun specifieke probleem. “Er lopen aanbestedingen die expliciet vragen naar Esri-gecertificeerde consultants. Je doet dus niet meer mee als jouw consultants dit certificaat niet hebben,” verduidelijkt Buis.

Wybren Raap geeft trainingen ter voorbereiding op Esri-certificering

Aantonen van kwaliteit

Een Esri-certificaat is een wereldwijd erkend bewijs waarmee de desbetreffende persoon kan aantonen dat hij/zij kennis en vaardigheden heeft binnen een specifieke GIS-discipline. Het is voor Atos Nederland belangrijk om te kunnen aantonen dat de medewerkers beschikken over de juiste certificaten. Dit was voor hen reden om met Esri Nederland het gesprek aan te gaan over certificeren. Het behalen van een Esri-certificaat kan geheel op eigen kracht, met de resources die beschikbaar worden gesteld door Esri. Wybren Raap, training content manager bij Esri Nederland voegt hieraan toe: “Vanuit onze partners en klanten merken we dat er behoefte is aan meer begeleiding en een duidelijk leertraject. Tijdens het traject ‘voorbereiden op uw certificering’ bekijken we het te behalen certificaat en het kennisniveau van de cursist. Hierna volgt een persoonlijk leertraject inclusief toegang tot de juiste trainingen en begeleiding.” Het leertraject is zo ingericht dat het de kans op het behalen van het certificaat vergroot. Maar hierbij geeft Raap wel aan dat het valt of staat bij de eigen discipline van de cursisten. Zij moeten uiteindelijk zelf de trainingen volgen en de informatie eigen maken. Daarbij komt ook een stukje intrinsieke motivatie om de hoek kijken. Dat medewerkers een certificaat behalen is dan ook niet alleen van waarde voor Atos, dat daarmee voldoet aan de vraag van de aanbesteding. Het is ook voor de medewerker waardevol om zich intern en extern te kunnen profileren als expert. Een win-winsituatie voor beide partijen en natuurlijk de klant. Want die kan vertrouwen op kwalitatieve ingehuurde consultants, op basis van een certificaat en niet op basis van een goed geformuleerde pitch.

Meer informatie

Meer weten over hoe de voorbereiding op certificeren in zijn werk gaat? Bekijk dan deze pagina of mail naar Wybren Raap via contact@esri.nl

Deel dit artikel: