Nooit meer een editie van

het Esri Magazine missen?

Tekst: Willemijn Ruissen. Beeld: Petra Fotografie en BTI

Het Veteranen Search Team bestaat uit zo’n 2600 vrijwilligers (bestaande uit oud-militairen, -politiemedewerkers en boswachters), die op verzoek van de politie meezoeken naar vermiste personen. Afgelopen jaar ondersteunden ze de politie bij 65 vermissingszaken in Nederland. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de kaart en een nieuwe tool in ArcGIS, ontwikkeld door Blue Team Intelligence. Bas Ooink, een van de oprichters van Blue Team Intelligence (BTI), en Dennis van der Kraats, voorzitter van het Veteranen Search Team (VST) vertellen over de samenwerking en hoe zij geografische informatie inzetten bij de zoektocht naar een vermist persoon.  

Toen Bas Ooink zich enkele jaren geleden als vrijwilliger aansloot bij het Veteranen Search Team was hij nog militair. De vrijwilligers zochten in de stromende regen en kou het terrein af naar een meisje. Bas merkte op dat hij als geo-analist wellicht meer zou kunnen betekenen voor het Veteranen Search Team en werd vervolgens direct de keet ingetrokken om het team op het gebied van geo-analyse verder te helpen. Niet veel later richtte Bas samen met zijn compagnon Blue Team Intelligence op, een startup die onder andere de overheid ondersteunt bij hun inlichtingenmanagement en geografische inlichtingenanalyse. Daarnaast zijn ze het Veteranen Search Team blijven ondersteunen met geografische analyses en tooling.  

Dennis van der Kraats en Bas Ooink

De nieuwe VST-app is niet de enige geografische tooling die door het team wordt gebruikt in het zoekproces. Bas: “Het team geo-intel, dat momenteel bestaat uit vier mensen, gebruikt ArcGIS Pro om kwalitatieve analyses uit te voeren. Bijvoorbeeld om het terrein van het zoekgebied nauwkeurig in kaart te brengen en te bepalen hoe we het best de zoekactie kunnen organiseren.” Dennis: “Maar ook om vast te leggen waar zich camera’s bevinden in het gebied en waar mogelijke hindernissen zijn. Daarin wordt ook alle informatie over de vermiste persoon meegenomen. Wat weten we over de persoon? Wanneer is deze voor het laatst gezien en hoe heeft deze zich verplaatst, bijvoorbeeld lopend, op de fiets of met een rollator? Ieder detail kan voor ons van belang zijn om de locatie of beweegrichting van de vermiste persoon te bepalen. Vervolgens gaan we binnen het afgebakende zoekgebied de hotspots definiëren, waar de grootste kans is dat we de persoon aantreffen.” Volgens Bas is iedere vermissingszaak uniek, maar zijn er wel bepaalde patronen die kunnen helpen bij het zoeken. “Bij ouderen met dementie hebben we inmiddels een aardige flow te pakken. Deze mensen gaan vaak naar een plek uit hun verleden. Hiervoor gebruiken we vaak informatie uit Topotijdreis, data die gewoon beschikbaar is in de Levende Atlas. En ook bij mensen met suïcidale gedachten zien we dat ze vergelijkbare keuzes maken.” Een grote wens van Bas is dan ook een landelijke database van vermissingszaken. In het buitenland wordt zo’n database vaak wel bijgehouden. “Nederland heeft ervoor gekozen om dat niet te doen, waardoor we nog geen kwantitatieve analysemethoden kunnen doen op basis van eerdere vermissingszaken. Het zou heel mooi zijn als we Artificial Intelligence kunnen toepassen op vergelijkbare zaken en aan de hand van bepaalde patronen veel nauwkeuriger kunnen vaststellen wat er mogelijk gebeurd is,” vertelt Bas. 

Kwalitatieve analyses brengen vermissingszaak in kaart  
Goede cartografie essentieel   
Gericht zoeken met de VST-app  

Blue Team Intelligence neemt deel aan het Esri Startup Programma, een exclusief programma om beginnende startups te ondersteunen in het benutten van de kracht van location intelligence. Oprichters Bas Ooink en Stefan Sijbesma zijn voormalig militairen en inlichtingenofficieren. Zij gebruiken die domeinkennis en de ervaring van Bas als geografisch analist om de overheid en in toenemende mate ook de markt te ondersteunen bij hun inlichtingenmanagement en -analyse. Bijvoorbeeld door voorspellend vermogen te creëren op basis van beschikbare informatie, waarbij de geografische component een grote rol speelt.

BTI en het 
Esri Startup Programma 
Zo gaat het Veteranen Search Team te werk bij een vermist persoon 

Dennis van der Kraats, voorzitter van het VST is erg blij met de ondersteuning vanuit Blue Team Intelligence. “De ondersteuning van BTI is enorm waardevol voor ons zoekproces,” aldus Dennis. Sinds kort maakt het VST tijdens de zoekactie gebruik van de nieuwe VST-app, ontwikkeld door BTI. Met de app, die draait op ArcGIS, kan een zoekgebied worden gedefinieerd. Daarbinnen worden de verschillende zoekteams ingedeeld op basis van de terreininformatie die beschikbaar is. Een groot voordeel van het gebruik van de app is dat de communicatie tussen de inzetcoördinator in de commandopost en de groepscommandanten in het veld aanzienlijk verbetert. Informatie vanuit het veld, bijvoorbeeld wanneer er iets wordt gevonden, wordt direct door de groepscommandant op de kaart gepind en inzichtelijk voor de inzetcoördinator. Die kan daar vervolgens snel op reageren. 

Bas Ooink en Dennis van der Kraats met de VST-app in het veld

Een zoekgebied in ArcGIS FieldMaps

Ezijn nog meer wensen op het gebied van geo-informatie vanuit het Veteranen Search Team. Dennis: “Gaandeweg zitten wij steeds meer in de materie en komen we er meer achter wat we allemaal kunnen vragen aan Blue Team Intelligence.” Bas: “We krijgen inderdaad steeds meer verzoeken vanuit het Veteranen Search Team. Soms zijn die technisch heel lastig, maar vaak is het linksom of rechtsom toch in te regelen.” Ook is er de wens om alle data binnen een zoekactie te integreren binnen de geotooling. Zoals data afkomstig van drones en onderwaterdrones die het Veteranen Search Team gebruikt. Momenteel staat dit nog los van elkaar, maar ook deze informatie is te implementeren op de kaart.

Dennis: “Het zou een mooie aanvulling zijn als je op de kaart direct kan zien wat een drone registreert met de camera.” Bas wijst daarbij op het belang van goede cartografie: “Natuurlijk wil je het liefst alles integreren, maar daar zit ook wel een keerzijde aan. Hoe meer informatie je op de kaart zet, hoe onoverzichtelijker het wordt. Op het moment dat je de inzetcoördinatoren overvoert met informatie bestaat het risico dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Daarbij merk je dat cartografie een heel belangrijk aspect is om het geheel op een overzichtelijke manier te presenteren.” Volgens Dennis gaat dit in de huidige tooling juist erg goed: “Om het overzicht te bewaren moet de kaart zo leeg mogelijk zijn, maar moet je wel alle informatie naar boven kunnen halen. Wij kunnen nu met één druk op de knop alle lagen naar boven halen die we willen. Dat werkt echt fantastisch.”

  1. Het Veteranen Search Team wordt gebeld door de politie.
  2. Het Veterenen Search Team vraagt alle beschikbare informatie op bij de politie. 
  3. Met deze informatie wordt een geo-analyse gemaakt.  
  4. Indien de politie inzet van de vrijwilligers nodig heeft om te helpen zoeken worden alle 2600 vrijwilligers van het Veteranen Search Team gealarmeerd.  
  5. Binnen 6 minuten heeft het Veteranen Search Team inzichtelijk welke vrijwilligers beschikbaar zijn.  
  6. De zoekactie gaat van start. Op locatie maakt de inzetcoördinator samen met de geo-analisten en met behulp van de VST-app een plan voor het doorzoeken van het gebied. Groepscommandanten delen de vrijwilligers in. Per actie zoeken er zo’n 50 tot 130 vrijwilligers mee, afhankelijk van het moment van de dag.

Meer informatie

Wilt u weten welke oplossingen ArcGIS nog meer te bieden heeft binnen de openbare orde en veiligheid?
Bezoek onze website.

Voordat de app beschikbaar was, ging een zoekactie er heel anders aan toe. Dennis: “Toen we begonnen was het kaartgebruik erg houtje-touwtje. We maakten screenshots van Google Maps, waarop we in Paint handmatig dingen intekenden. We hebben zelfs een tijdje papieren kaarten gebruikt. Erg onpraktisch, zeker als het regent.” Bas: “Met deze app kan het Veteranen Search Team de voortgang van een zoekactie sneller inzichtelijk maken en delen met alle betrokkenen.” Niet alleen voor het Veteranen Search Team is de tool waardevol, ook voor de politie is het van grote waarde. Ik merk dat de Nederlandse politie soms nog worstelt met een gebrek aan goede communicatiemiddelen waarbij de geografische component een belangrijke rol speelt. Vaak is de politie-eenheid die betrokken is bij een zoekactie dus erg blij dat het Veteranen Search Team deze tooling tot zijn beschikking heeft, aldus Bas. “Ik hoop dat de ontwikkeling naar beter gebruik van geo-informatie ook bij de politie verder gaat doorzetten.” 

Waardevol voor de politie  
GIS
Veteranen Search Team 
Het
vindt vermiste personen sneller dankzij  

Blue Team Intelligence neemt deel aan het Esri Startup Programma, een exclusief programma om beginnende startups te ondersteunen in het benutten van de kracht van location intelligence. Oprichters Bas Ooink en Stefan Sijbesma zijn voormalig militairen en inlichtingenofficieren. Zij gebruiken die domeinkennis en de ervaring van Bas als geografisch analist om de overheid en in toenemende mate ook de markt te ondersteunen bij hun inlichtingenmanagement en -analyse. Bijvoorbeeld door voorspellend vermogen te creëren op basis van beschikbare informatie, waarbij de geografische component een grote rol speelt.

BTI en het 
Esri Startup Programma 

De nieuwe VST-app is niet de enige geografische tooling die door het team wordt gebruikt in het zoekproces. Bas: “Het team geo-intel, dat momenteel bestaat uit vier mensen, gebruikt ArcGIS Pro om kwalitatieve analyses uit te voeren. Bijvoorbeeld om het terrein van het zoekgebied nauwkeurig in kaart te brengen en te bepalen hoe we het best de zoekactie kunnen organiseren.” Dennis: “Maar ook om vast te leggen waar zich camera’s bevinden in het gebied en waar mogelijke hindernissen zijn. Daarin wordt ook alle informatie over de vermiste persoon meegenomen. Wat weten we over de persoon? Wanneer is deze voor het laatst gezien en hoe heeft deze zich verplaatst, bijvoorbeeld lopend, op de fiets of met een rollator? Ieder detail kan voor ons van belang zijn om de locatie of beweegrichting van de vermiste persoon te bepalen. Vervolgens gaan we binnen het afgebakende zoekgebied de hotspots definiëren, waar de grootste kans is dat we de persoon aantreffen.” Volgens Bas is iedere vermissingszaak uniek, maar zijn er wel bepaalde patronen die kunnen helpen bij het zoeken. “Bij ouderen met dementie hebben we inmiddels een aardige flow te pakken. Deze mensen gaan vaak naar een plek uit hun verleden. Hiervoor gebruiken we vaak informatie uit Topotijdreis, data die gewoon beschikbaar is in de Levende Atlas. En ook bij mensen met suïcidale gedachten zien we dat ze vergelijkbare keuzes maken.” Een grote wens van Bas is dan ook een landelijke database van vermissingszaken. In het buitenland wordt zo’n database vaak wel bijgehouden. “Nederland heeft ervoor gekozen om dat niet te doen, waardoor we nog geen kwantitatieve analysemethoden kunnen doen op basis van eerdere vermissingszaken. Het zou heel mooi zijn als we Artificial Intelligence kunnen toepassen op vergelijkbare zaken en aan de hand van bepaalde patronen veel nauwkeuriger kunnen vaststellen wat er mogelijk gebeurd is,” vertelt Bas. 

Kwalitatieve analyses brengen vermissingszaak in kaart  

Meer informatie

Wilt u weten welke oplossingen ArcGIS nog meer te bieden heeft binnen de openbare orde en veiligheid?
Bezoek onze website.

Nooit meer een editie van

het Esri Magazine missen?

Dennis van der Kraats en Bas Ooink

Goede cartografie essentieel   

Ezijn nog meer wensen op het gebied van geo-informatie vanuit het Veteranen Search Team. Dennis: “Gaandeweg zitten wij steeds meer in de materie en komen we er meer achter wat we allemaal kunnen vragen aan Blue Team Intelligence.” Bas: “We krijgen inderdaad steeds meer verzoeken vanuit het Veteranen Search Team. Soms zijn die technisch heel lastig, maar vaak is het linksom of rechtsom toch in te regelen.” Ook is er de wens om alle data binnen een zoekactie te integreren binnen de geotooling. Zoals data afkomstig van drones en onderwaterdrones die het Veteranen Search Team gebruikt. Momenteel staat dit nog los van elkaar, maar ook deze informatie is te implementeren op de kaart.

Dennis: “Het zou een mooie aanvulling zijn als je op de kaart direct kan zien wat een drone registreert met de camera.” Bas wijst daarbij op het belang van goede cartografie: “Natuurlijk wil je het liefst alles integreren, maar daar zit ook wel een keerzijde aan. Hoe meer informatie je op de kaart zet, hoe onoverzichtelijker het wordt. Op het moment dat je de inzetcoördinatoren overvoert met informatie bestaat het risico dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Daarbij merk je dat cartografie een heel belangrijk aspect is om het geheel op een overzichtelijke manier te presenteren.” Volgens Dennis gaat dit in de huidige tooling juist erg goed: “Om het overzicht te bewaren moet de kaart zo leeg mogelijk zijn, maar moet je wel alle informatie naar boven kunnen halen. Wij kunnen nu met één druk op de knop alle lagen naar boven halen die we willen. Dat werkt echt fantastisch.”

Voordat de app beschikbaar was, ging een zoekactie er heel anders aan toe. Dennis: “Toen we begonnen was het kaartgebruik erg houtje-touwtje. We maakten screenshots van Google Maps, waarop we in Paint handmatig dingen intekenden. We hebben zelfs een tijdje papieren kaarten gebruikt. Erg onpraktisch, zeker als het regent.” Bas: “Met deze app kan het Veteranen Search Team de voortgang van een zoekactie sneller inzichtelijk maken en delen met alle betrokkenen.” Niet alleen voor het Veteranen Search Team is de tool waardevol, ook voor de politie is het van grote waarde. Ik merk dat de Nederlandse politie soms nog worstelt met een gebrek aan goede communicatiemiddelen waarbij de geografische component een belangrijke rol speelt. Vaak is de politie-eenheid die betrokken is bij een zoekactie dus erg blij dat het Veteranen Search Team deze tooling tot zijn beschikking heeft, aldus Bas. “Ik hoop dat de ontwikkeling naar beter gebruik van geo-informatie ook bij de politie verder gaat doorzetten.” 

Waardevol voor de politie  

Een zoekgebied in ArcGIS FieldMaps

Dennis van der Kraats, voorzitter van het VST is erg blij met de ondersteuning vanuit Blue Team Intelligence. “De ondersteuning van BTI is enorm waardevol voor ons zoekproces,” aldus Dennis. Sinds kort maakt het VST tijdens de zoekactie gebruik van de nieuwe VST-app, ontwikkeld door BTI. Met de app, die draait op ArcGIS, kan een zoekgebied worden gedefinieerd. Daarbinnen worden de verschillende zoekteams ingedeeld op basis van de terreininformatie die beschikbaar is. Een groot voordeel van het gebruik van de app is dat de communicatie tussen de inzetcoördinator in de commandopost en de groepscommandanten in het veld aanzienlijk verbetert. Informatie vanuit het veld, bijvoorbeeld wanneer er iets wordt gevonden, wordt direct door de groepscommandant op de kaart gepind en inzichtelijk voor de inzetcoördinator. Die kan daar vervolgens snel op reageren. 

Gericht zoeken met de VST-app  
  1. Het Veteranen Search Team wordt gebeld door de politie.
  2. Het Veterenen Search Team vraagt alle beschikbare informatie op bij de politie. 
  3. Met deze informatie wordt een geo-analyse gemaakt.  
  4. Indien de politie inzet van de vrijwilligers nodig heeft om te helpen zoeken worden alle 2600 vrijwilligers van het Veteranen Search Team gealarmeerd.  
  5. Binnen 6 minuten heeft het Veteranen Search Team inzichtelijk welke vrijwilligers beschikbaar zijn.  
  6. De zoekactie gaat van start. Op locatie maakt de inzetcoördinator samen met de geo-analisten en met behulp van de VST-app een plan voor het doorzoeken van het gebied. Groepscommandanten delen de vrijwilligers in. Per actie zoeken er zo’n 50 tot 130 vrijwilligers mee, afhankelijk van het moment van de dag.
Zo gaat het Veteranen Search Team te werk bij een vermist persoon 

Bas Ooink en Dennis van der Kraats met de VST-app in het veld

Toen Bas Ooink zich enkele jaren geleden als vrijwilliger aansloot bij het Veteranen Search Team was hij nog militair. De vrijwilligers zochten in de stromende regen en kou het terrein af naar een meisje. Bas merkte op dat hij als geo-analist wellicht meer zou kunnen betekenen voor het Veteranen Search Team en werd vervolgens direct de keet ingetrokken om het team op het gebied van geo-analyse verder te helpen. Niet veel later richtte Bas samen met zijn compagnon Blue Team Intelligence op, een startup die onder andere de overheid ondersteunt bij hun inlichtingenmanagement en geografische inlichtingenanalyse. Daarnaast zijn ze het Veteranen Search Team blijven ondersteunen met geografische analyses en tooling.  

Tekst: Willemijn Ruissen. Beeld: Petra Fotografie en BTI

Het Veteranen Search Team bestaat uit zo’n 2600 vrijwilligers (bestaande uit oud-militairen, -politiemedewerkers en boswachters), die op verzoek van de politie meezoeken naar vermiste personen. Afgelopen jaar ondersteunden ze de politie bij 65 vermissingszaken in Nederland. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de kaart en een nieuwe tool in ArcGIS, ontwikkeld door Blue Team Intelligence. Bas Ooink, een van de oprichters van Blue Team Intelligence (BTI), en Dennis van der Kraats, voorzitter van het Veteranen Search Team (VST) vertellen over de samenwerking en hoe zij geografische informatie inzetten bij de zoektocht naar een vermist persoon.  

GIS
Veteranen Search Team 
vindt vermiste personen sneller dankzij